Hrvatski radio

Radio Sljeme

SDP traži od Bandića da povuče odluku o prodaji Vodoprivrede

17.05.2016.

13:57

Autor: Mario Mihaljević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zagrebački SDP zatražio je da se s dnevnog reda predstojeće sjednice Gradske skupštine povuče prijedlog o prodaji udjela u Vodoprivredi, ističući da bi prodaja te strateške tvrtke bila loša odluka za grad koji bi se time u zamjenu "za kikiriki" odrekao upravljanja i višemilijunske dobiti.

Zagreb se tog strateškog udjela ne smije odreći, kao ni udjela u Pročišćivaču temeljem kojeg će do 2024. potencijalno u zadržanoj dobiti ostvariti prihod od 200 milijuna kuna, dok se prijedlogom odluke zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića Vodoprivredu prodaje za kikiriki, odnosno 14 milijuna kuna", rekao je predsjednik SDP-ove gradske organizacije Davor Bernardić. 

Zagrebački SDP je uoči sjednice Gradske skupštine zatražio povlačenje, kako smatraju, također štetne odluke o zakupu poslovnih prostora. Izuzetno bode u oči, kaže Bernardić, to što će se po novom prijedlogu "de facto" bez obrazloženja moći poništiti natječaj ako se nekome u gradu ne sviđa tko je pobijedio na natječaju za poslovni prostor.

Vezano za prijedlog izvještaja o izvršenju gradskog proračuna za 2015., o kojem će također raspravljati zagrebački skupštinari, Bernardić je rekao kako već nekoliko godina upozoravaju da su investicije u Zagrebu u padu, o čemu govori i pad prihoda od komunalnog doprinosa s 280 milijuna kuna u 2013. na tek 120 milijuna kuna. "Investicije su u zadnje tri godine i više nego prepolovljene, a s druge strane udio europskih sredstava koje Zagreb povlači iznosi tek jedan promil", rekao je Bernardić.

Šef zagrebačkog SDP-a komentirao je objavu natječaja za nabavu gradskih automobila za 55 milijuna kuna, ocjenjujući da je tom nabavom otvoren veliki prostor za moguće malverzacije jer samo jedan automobil po pojednoj kategoriji zadovoljava uvjete nadmetanja. "U uvjetima u kojima se smanjuju sredstva u školama, raskida kolektivni ugovor u Zagrebačkom holdingu i deložiraju obitelji s Borongajske tržnice, potpuno je neprihvatljivo nabavljati nova vozila", poručio je Bernardić. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.