Hrvatski radio

Radio Sljeme

SDP traži od Bandića izvještaj o kakvoći zraka

08.09.2018.

12:31

Autor: Margareta Jozinović

Davor Visnjic/PIXSELL

Davor Visnjic/PIXSELL

Foto: - / -

Zbog izvješća o kvaliteti zraka za 2017. koje je pokazalo da se razina kvalitete zraka druge kategorije gradski SDP traži da se hitnim postupkom na dnevni red Skupštinske sjednice uvrsti zaključak kojim bi, ukoliko bude prihvaćen, zastupnici obvezali gradonačelnika da krene u rješavanje problema.

Povišene razine ozona i lebdećih čestica koji izazivaju plućne bolesti te probleme dišnog sustava, na području gradske četvrti Novi Zagreb Istok, gradski SDP smatra alarmantnim te je za Skupštinsku sjednicu, koja će se održati ovaj četvrtak pripremio zaključak kojim bi zastupnici obvezali gradonačelnika da kaže koje je mjere poduzeo za rješavanje spomenutog problema. Podnijeli smo u hitnoj proceduri prijedlog zaključka kojim tražimo od gradonačelnika da hitno dostavi izvješće Skupštini o mjerama koje je poduzeo radi otklanjanja svih štetnih posljedica zbog nekvalitete zraka prije svega na području gradske četvrti Novi Zagreb Istok, a onda i ostatka Zagreba, rekao je SDP-ov gradski zastupnik, Matej Mišić.

Poražavajuć je podatak da Grad od 2016. nema strategiju i akcijski plan za poboljšanje kvalitete zraka. Zbog toga istim zaključkom tražimo da se u roku od 60 dana u Skupštinu dostavi prijedlog akcijskog plana za 2019. kako bi se sustavno počeo rješavati ovaj problem, dodao je Mišić.

Kompostana i odlagalište smeća na tom području uvelike ugrožavaju kvalitetu zraka, a poboljšanju kakvoći zraka ne pomaže ni držanje domaćih životinja, tvrdi vijećnica Sunčana Kunac. Ono što je razočaravajuće je to da smo čuli kako to radi samo 11 gospodarstava. Svjesni smo da se od 2010. radi sve i svašta. Zato SDP ima čvrst stav i mi vijećnici se zalažemo da se zaista u sljedećoj godini do kolovoza zaista životinje izmjeste, ne samo da se nađe rješenje nego da se zaista izmjeste. 

Vijećnici gradske četvrti Novi Zagreb Istok tražili su tematsku sjednicu vijeća gradske četvrti o otpadu, no odgovor, tvrde, još uvijek nisu dobili. Hoće li na dnevni red Skupštine biti uvršten SDP-ov zaključak i hoće li biti prihvaćen saznat ćemo u četvrtak.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.