Hrvatski radio

Radio Sljeme

SDP: "Treba uvesti besplatne vrtiće"

30.11.2020.

12:44

Autor: Krešimir Vešnik

Marko Lukunic/PIXSELL

Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: - / -

"Mjera roditelj odgojitelj nije dala rezultate", napomenuli su iz gradskog SDP-a. Ističu da su dva problema s tom mjerom: socijalizacija djece te vraćanje roditelja na tržište rada. Smatraju, stoga, da bi se trebali uvesti besplatni vrtići te njihov dvosmjenski rad.

Prije 4 godine uvedena je mjera roditelj odgojitelj. Sada uočavamao da ona nije dala rezultate - Kada usporedimo posljednje podatke nataliteta u gradu Zagrebu za prošlu godinu, jasno je da se u gradu Zagrebu rodilo manje djece 2019. nego 2016. - istaknuo je SDP-ov potpredsjednik Skupštine, Matej Mišić.

Mjera se isplaćuje roditelju-odgojitelju, od kojih su 90 posto žene, do 15. godine djeteta. Dva su problema: socijalizacija djece te vraćanje roditelja na tržište rada - U slučaju da dijete ostane isključivo doma s roditeljima ono nema socijalizaciju koju bi trebalo omogućiti društvo. Kada pogledamo situaciju da žene koje se nakon porodiljnog teško vraćaju na tržište rada, postavlja se što je s onima koje se vraćaju nakon 15 godina - rekla je gradska zastupnica Lara Kvesić.

Ipak, SDP-ovci se ne zalažu za ukidanje mjere već traže njezino zamrzavanje - Na način da se za godinu dana ne mogu ostvarivati novi zahtjevi, ali da svi koju su do sada stekli pravo na mjeru to pravo zadrže i dalje. Posljedično, sredstva koja ćemo uštedjeti u proračunu kroz nemogućnost novih zahtjeva za mjeru roditelj odgojitelj, usmjerili bi na besplatne vrtiće za svu djecu u gradu Zagrebu i uvođenje dvosmjenskih vrtića - objasno je Mišić.

Iz proračuna je za ovu mjeru u idućoj godini planirano 485 milijuna kuna, 125 milijuna više nego prošle. To je gotovo isti iznos koliko bi trebalo da se osiguraju besplatni vrtići, zaključuju iz gradskog SDP-a.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.