Hrvatski radio

Radio Sljeme

SDP uoči Sjednice: Odluka o načinu prikupljana otpada je promašena

29.01.2018.

15:05

Autor: Emina Dabo Hunjak

FOTO: Luka Stanzl/PIXSELL

FOTO: Luka Stanzl/PIXSELL

Foto: - / -

Na Odluku o načinu prikupljanja otpada, smanjenje koeficijenta plaća u Gradskoj upravi, problem oronulih fasada i prometnih gužvi u gradu osvrnuo se gradski klub zastupnika SDP-a uoči sutrašnje sjednice Gradske skupštine.

Svaki bi građanin trebao imao karticu kojom bi otvorio čipiranu kantu i u nju bacio otpad koji bi bio izvagan i na temelju toga naplaćen, rekao je predsjednik kluba zastupnika SDP-a Zvane Brumnić. Postojeća Odluka o prikupljanju otpada donesena je nesustavno i bez prethodne analize, zaključio je.

Građani bi trebali biti honorirani za to da razdvoje otpad, rekao je Brumnić te poručio kako je ovakva odluka kojoj smo danas svjedoci ustvari jedna uranjilovka u kojoj će svi građani Zagreba platiti nesposobnost Gradske uprave, ali i podružnice Zagrebačkog holdinga "Čistoća" koji je davatelj te usluge.

U vezi sa sutrašnjom točkom dnevnog reda o smanjenju plaća djelatnicima Gradske uprave za deset posto, zastupnica Vesna Nađ ocijenila je da je riječ o populističkim mjerama.

Mi vidimo da zapravo gori crveno svjetlo na proračunu. Gori, a mi ništa ne radimo. Ovo su nekakve palijativne mjere koje će svi prihvatiti, rekla je Nađ te istaknula kako se u obrazloženju pri tome ništa ne govori o tome kolika će biti ušteda.

SDPovi zastupnici osvrnuli su se i na problem oronulih gradskih pročelja te pitanje njihova sufinanciranja.

Više od 3 700 zgrada prijavljeno je za sufinanciranje obnove pročelja. 80 posto pri tome financira Grad, a ostalo građani. Zastupnica Tamara Čubretović predložila da se njihov dio financira sredstvima iz EU fondova, s obzirom na to da se radi o ogromnim novcima, a u strogom centru grada žive umirovljenici koji nemaju baš velike mirovine i kojima je to problem platiti.

SDP-ovi zastupnici upozorili su i da je u gradu prometni kolaps te pozvali vladajuće da poduzmu mjere za rasterećivanje prometnica.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.