Hrvatski radio

Radio Sljeme

SDP upozorava da stoji obnova škola stradalih u potresu

09.11.2020.

14:10

Autor: Nikolina Devčić

Zarko Basic/PIXSELL

Zarko Basic/PIXSELL

Foto: - / -

Gradski SDP upozorava na potrebu obnove škola stradalih u potresu. Na primjeru najstarije škole u Zagrebu, Osnovne škole Miroslava Krleže, predsjednik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras istaknuo je da se škole obnavljaju prema modelu gradonačelnika Milana Bandića "stavi skelu, a radova nema".

Maras je na konferenciji za novinare pozvao gradonačelnika Milana Bandića da krene sa stvarnom obnovom, a ne sa svojim modelom obnove, gdje se stavi skela, privatnici zarađuju 20-ak tisuća kuna svaki mjesec, a radova de facto na skeli nema.

Na današnji Svjetski dan inovatora, Maras kaže da smo u Gradu Zagrebu vidjeli već toliko inovacija na koji način se izvlači javni novac kroz gradsku upravu koju vodi Bandić, da su skele po gradu još samo jedna nadogradnja na taj model, a siguran je da će sljedeće godine u svibnju završiti.

- Ovdje skela stoji na školi već dva mjeseca i troši se veliki novac. Vrlo je jasno o čemu se ovdje radi, obnova ne ide dovoljno brzo, a Bandićev taksimetar na skeli radi - istaknuo je Maras.

Rekao je da se iz škole sada samo iznosi građevinski materijal, što se može raditi i bez skele, a za odgovor iz Grada da se skela postavila jer se time zgrada učvršćuje, da se ne bi urušila, Maras kaže da zvuči i izgleda smiješno, a da na zidu škole koji je najviše oštećen, skele nema.

Tvrdi da u toj školi još mjesecima neće biti radova jer još nije poznat projekt kako će se škola obnavljati, a nakon toga trebat će još mjeseci da se ugovori postupak javne nabave i da se nabava odradi.

- Ova škola se ozbiljno neće protupotresno početi obnavljati do proljeća sljedeće godine - smatra Maras. S obzirom da obnova ne ide dovoljno brzo, Maras kaže da postoji opasnost da roditelji ispišu djecu iz te škole i upišu ih u druge, jer je već 30 učenika ispisano.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.