Hrvatski radio

Radio Sljeme

Senzibilizacija javnosti o potrebama osoba s autizmom

24.02.2018.

14:48

Autor: Margareta Jozinović

Petar Glebov/PIXSELL

Petar Glebov/PIXSELL

Foto: - / -

U sklopu sajma nautike, na Zagrebačkom velesajmu Budimir Šobat Buda, ronilac DPS Zagreba vratio je rekord u Hrvatsku. Nije disao pod vodom punih 24 minute i 11 sekundi i tako je oborio svjetski rekord u statičkom ronjenju na dah!

Osobe s autizmom iz godine u godinu sve su prisutnija u društvu, a s ciljem senzibiliziranja javnosti i podizanja svjesnosti o autizmu Budimir Šobat Buda ostao je pod vodom više od 24 minute!

Napravio sam veliku stvar nakon koje će djeca dobiti zasigurno veću pažnju. Prvih 5 minuta pokušao sam se stabilizirati, a nakon toga zamišljam da tonem u dubine. Nema problema. Ovo je samo da naše društvo shvati da oni nisu nikakav bauk, da se ne okreću za njima ako se smiju na cesti, ako se ljuljaju i imaju stereotipiju nego da im pomognu. Ovo je mali podsjetnik! Tu i tamo treba piknuti na pravo mjesto, a ja mislim da sam piknuo, rekao je pun emocija Buda.

Njegova 17-godišnja kćerka Saša korisnica je Centra za autizam Zagreb što ga je dodatno motiviralo da uspije u senzibiliziranju javnosti.

Zagrebački Centar za autizam broji 70 učenika s autizmom, 30-ak djece u vrtiću te oko 109 odraslih osoba s autizmom i osoba s intelektualnim teskoćama. Osim što grad Zagreb ima u planu do 2020. izgraditi Centar za autizam, senzibilizacija javnosti i dalje je važna!

Važno nam je da se promišljaju materijalni, prostorni aspekti problema, ali nam je isto tako važno da se senzibilizira javnost da se više zna o komunikacijskim teškoćama i potrebama djece i odraslih osoba s autizmom, istaknula je ravnateljica Centra Zagreb, Žarka Klopotan.

Akcija je danas započela i traje 90 dana. Uplatom na njihov žiro račun ili donacijom potrebnih pomagala zasigurno će se pomoći da se prilike za osobe autizmom iz godine u godinu budu bolje.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.