Hrvatski radio

Radio Sljeme

Sesvećani nezadovoljni zelenim politikama gradonačelnika Tomaševića

18.08.2021.

16:54

Autor: Nikolina Marović

Foto: Radio Sljeme HRT

Foto: Radio Sljeme HRT

Foto: - / -

Od početka mandata nove zagrebačke vlasti u Gradskoj četvrti Sesvete pojavila su se dva nova odlagališta otpada. Jedno u srpnju, a od jučer i odlagalište za glomazni otpad koji se gomilao na zagrebačkim ulicama, nakon čega je gradonačelnik odlučio privremeno ga zbrinuti na području Sesveta.

Nezadovoljni odlukama gradonačelnika Tomislava Tomaševića o otvaranju novih odlagališta na području Gradske četvrti Sesvete, predstavnici Vijeća i Mjesnih odbora Soblinec i Sesvetski Kraljevec te saborski zastupnik Zvonimir Troskot, sazvali su konferenciju za novinare na kojoj su upozorili na izostanak komunikacije gradskih vlasti s vijećnicima i građanima.

Naime, unatoč pisanom prigovoru na odluku o izgradnji odlagališta u Soblincu, koji je podnesen u zakonskom roku, Vijeće nije dobilo odgovor. Član Vijeća gradske četvrti Sesvete, Vinko Batinić, rekao je kako su vijećnici Sesveta informacije o novim odlagalištima dobivali od stanovnika i susjeda te da se njih, kao predstavnike građana, o tome uopće nije informiralo. Pitao se čemu onda vijeća i mjesni odbori i ustanovio da ih je najbolje ukinuti jer njihovo mišljenje očito nije bitno.

Da je strategija upravljanja zelenim politikama na kojoj je i nastala platforma Možemo! nejasna i loše objašnjena, smatra i Marko Blažević, predsjednik Vijeća Mjesnog odbora Sesvetski Kraljevec gdje se na 75 dana treba zbrinjavati gradski glomazni otpad. Od gradonačelnika Tomaševića traže točne informacije gdje će se odlagati krupni otpad, što spada pod definiciju krupnog otpada, kakav je kapacitet objekta na kojem će se nalaziti, radi li se o otvorenom ili zatvorenom prostoru, hoće li se iz odlagališta širiti smrad i kojom će se dinamikom dovoziti i odvoziti otpad. Gradonačeniku je poručio da to privremeno odlagalište može trajati 75 dana, ali ni minute duže jer se često događalo da privremena rješenja postaju trajna što za njih ne dolazi u obzir.

Zvonimir Troskot rješavanje ovog problema tražit će i u Gradskoj skupštini i naglasio da se proklamirane zelene politike platforme Možemo! očito ne provode u praksi. Vladajući nemaju ni strategije ni jasne vizije kako riješiti odlaganje otpada, bilo bi pošteno da građani znaju gdje će se otpad odlagati, koliko će koštati ta privremena rješenja i tko će ih u konačnici provoditi - rekao je Troskot.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.