Hrvatski radio

Radio Sljeme

Šetnjom na Jarunu počela javnozdravstvena akcija "Izađi i hodaj"

14.11.2015.

17:33

Autor: Mario Mihaljević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ministarstvo zdravlja i Hrvatski zavod za javno zdravstvo počeli su danas na jezeru Jarun provedbu redovne javnozdravstvene akcije „Izađi i hodaj“, čiji je cilj podsjetiti građane na povoljne učinke hodanja na zdravlje.

Pomoćnik ministra zdravlja za zdravstvene usluge u turizmu Miljenko Bura izjavio je prilikom druženja s građanima na Jarunu kako redovito hodanje smanjuje rizike obolijevanja od bolesti srca i krvnih žila, smanjuje rizik od obolijevanja od dijabetesa tipa 2, smanjuje rizik od obolijevanja od raka debelog crijeva i raka dojke, te prevenira nastanak i smanjuje prekomjernu tjelesnu težinu.

Pozivam sve građane, ne samo na zagrebačkom Jarunu, već u cijeloj Hrvatskoj da redovito hodaju i bave se tjelesnom aktivnošću, zbog vlastita zdravlja. Hodanje ne treba biti dugotrajno i intenzivno da bi imalo pozitivan učinak na zdravlje, rekao je doc. dr. Bura i dodao kako se nada da će se građani svakog vikenda odazvati akciji, izaći i hodati za svoje zdravlje.

Zaposlenici Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar građanima su besplatno mjerili razinu šećera u krvi i krvni tlak, dok su studenti Fitnes učilišta građane poučavali pravilnom hodanju. Uz Zavod za zdravstvene usluge u turizmu Ministarstva zdravlja, u organizaciji sudjeluju Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Nastavni zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, Grad Zagreb, Gradsko društvo Crvenog križa Zagreb, Zagrebački savez sportske rekreacije i Fitnes učilište.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.