Hrvatski radio

Radio Sljeme

SGZ: Prihvaćene odluke o smanjenu plaća, smanjivanju ureda s 27 na 16

16.07.2021.

06:54

Autor: Vesna Jurić Rukavina

Photo: Matija Habljak/PIXSELL

Photo: Matija Habljak/PIXSELL

Foto: - / -

Zastupnici su prihvatili prijedlog o smanjenju plaća, zaduživanje Grada u iznosu od 400 milijina kuna na rok od godinu dana radi održavanja likvidnosti i smanjivanje gradskih ureda s 27 na 16. Na prijedlog Kluba zastupnika Mosta, gradonačelnik će u roku od 30 dana podnijeti izvješće o DB Srebrnjak.

Zastupnici su prihvatili većinom glasova prijedlog o smanjenju plaće predsjednika i potpredsjednika Skupštine te o smanjenju koeficijenata za obračun plaća pročelnika. Na prozivke HDZ-ovog Davora Filipovića da nisu dobro pojašnjeni razlozi te odluke, gradonačelnik Tomislav Tomašević je poručio kako mora postojati hijerarhija u plaćama koja odražava i odgovornost. Prihvaćen je prijedlog o kratkoročnom zaduživanju Grada u iznosu od 400 milijuna kuna na rok do 12 mjeseci radi održavanja likvidnosti gradskog proračuna te predloženi preustroj Gradske uprave čime se broj gradskih ureda smanjuje s 27 na 16.

Tomašević o uhićenjima 
Gradonačelnik Tomislav Tomašević  je rekao da nema novih informacija o provođenju istraga, dodavši da tranziciju vlasti kakvu oni imaju nema niti jedan grad u Hrvatskoj s obzirom na aktualna uhićenja po gradskim poduzećima i Gradskoj upravi. "Kad dođete na posao prvo što morate provjeriti je li neko uhićenje ili pretres u tijeku. To nisu normalne okolnosti, međutim mislim da dajem sve od sebe, sve funkcionira i stabilno je. Stabilizirali smo barem kratkoročno financije, kredit za likvidnost je jedna od točaka skupštinske sjednice, sve i dalje ide, razrješavamo goruće probleme, kao što je bilo sa ZET-om, te sada sa TŽV Gredelj, a identično je i s RIZ-om", istaknuo je Tomašević.

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine većinom su glasova odbili prijedlog Kluba gradskih zastupnika HDZ-a i HSLS-a o imenovanju članova Uprave i Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga uz uz prethodni prijedlog predstavničkog tijela. Tim prijedlogom Klub HDZ-a i HSLS-a namjeravao je zadužiti gradonačelnika Zagreba Tomislava Tomaševića da u roku od 30 dana donese odluku o imenovanju članova Uprave i Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga uz prethodni prijedlog Gradske skupštine sukladno Zakonu o sprječavanju sukoba interesa.

 

Zastupnici su prihvatili većinom glasova zaključak o izvješću o stanju u Dječjoj bolnici Srebrnjak kojim se traži da gradonačelnik u roku od 30 dana podnese izvješće o trenutnoj situaciji u bolnici. Predlagatelj ovog prijedloga je nezavisni Trpimir Goluža koji je u ime Kluba zastupnika Mosta naveo probleme s kojima se bolnica suočila u proteklih 10 godina te poručio kako situacija nije dobra i da je bolnica u velikom minusu. 

Na sjednici Gradske skupštine za ravnatelja Zagrebačkoga gradskog kazališta "Komedija", na prijedlog kazališnog vijeća, zastupnici su imenovali violinista Miljenka Puljića, a četverogodišnji mandat počinje mu teći 26. srpnja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.