Hrvatski radio

Radio Sljeme

Šimun Lončar i Korina Barak dobitnici nagrade "Luka Ritz"

13.06.2022.

15:14

Autor: Krešimir Vešnik

Šimun Lončar, Korina Barak, Karlo Galić, Tijana Stojanović

Šimun Lončar, Korina Barak, Karlo Galić, Tijana Stojanović

Foto: Josip Regovic / PIXSELL

Dodijeljene su godišnje nagrade koje nose ime Luke Ritza, zagrebačkog maturanta koji je umro od posljedica vršnjačkog nasilja. Za promicanje tolerancije i škole bez nasilja u kategoriji osnovnih škola dobitnik je Šimun Lončar, a u kategoriji srednjih - Korina Barak. Uručena su i posebna priznanja.


Šimun Lončar, učenik je 6. razreda zagrebačke Osnovne škole Grigora Viteza. Nagradu je dobio, među ostalim, zbog svojeg kreativnog rada - U vrijeme korone pokrenuo sam YouTube kanal na kojem sam radio priče za djecu, tj. snimao sam priče da bi olakšao i roditeljima i djeci u vrijeme korone i izolacija - rekao je. 


Učenica 2. razreda Škole za primijenjenu umjetnost iz Rijeke, Korina Barak, istaknuto je na dodijeli, voljna je pomoći i žrtvi i zlostavljaču - Svakim danom radim i najmanju sitnicu da nekome pružim utjehu ili osmijeh na lice što i meni puno znači, s učenicima svojeg razreda često učim, pomažem im kad su tužni... - poručila je Korina.


Posebno priznanje dodijeljeno je Karlu Galiću, učeniku 6. razreda Osnovne škole Ivana Rangera Kamenica - Ja sam sa svojim najboljem prijateljem, kada nije mogao trčati, odlučio trčati s njim i pomoći mu doći do cilja.  


Priznanje je dobila i Tijana Stojanović, učenica Gimnazije Dubrovnik - Radila sam kroz različite aktivnosti u grupi mladih psihologa u školi na raznim prevencijama nasilja, ne samo vršnjačkog već i nasilja nad ženama.


Nagrada je skulptura, povelja te jednogodišnja stipendija u iznosu od tisuću kuna mjesečno. Dobitnicima ju je uručila majka pokojnog Luke, Suzana Ritz uz poticajnu poruku - Neka vas ova nagrada, priznanje, trajno podsjećaju da njegujete i čuvate vrijednosti koje živite. Oscar Wilde je rekao: Najbolji osjećaj na svijetu je kada uradiš dobro djelo anonimno i netko spontano sazna za to - zaključila je.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.