Hrvatski radio

Radio Sljeme

Sindikat biciklista pozdravlja najavu jačanja biciklističke infrastrukture u Zagrebu

26.08.2022.

13:05

Autor: Radio Sljeme

Radovi u Deželićevoj

Radovi u Deželićevoj

Foto: Sindikat biciklista / Radio Sljeme

Početkom rujna u Deželićevoj se u promet pušta dvosmjerna biciklistička staza. Dio građana taj je projekt dočekao na nož, no u Sindikatu biciklista pozdravljaju sve projekte vezane uz razvoj biciklističke infrastrukture koji će, kažu, podići kvalitetu života u Zagrebu na razinu zapadnoeuropskih zemalja. 

Grad Zagreb krenuo je u realizaciju tri velika biciklistička projekta. Uz Greenway, koji uključuje uređenje obje strane Savskog nasipa biciklističkom infrastrukturom, tu je i izgradnja biciklističke magistrale Zagreb istok duljine 23 kilometra. Već za koji dan u Deželićevoj se u promet pušta dvosmjerna biciklistička staza, o čemu je početkom tjedna na konferenciji za novinare govorio zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet.


- Projekt je pri kraju i bit će završen početkom rujna. Od tri trake, Deželićeva postaje dvotračna, a jedna traja se pretvara u dvije biciklističke. I to bez gubitka ijednog parkirališnog mjesta i bez gubitka ijednog drveta - naglasio je Korlaet.


Iako su mnogi sugrađani ovu promjenu dočekali na nož, Tena Šarić iz Sindikata biciklista pozdravlja rješenje u Deželićevoj.


- Na sjevernoj kolnoj traci će se parkirati automobili, a prostor na kojem su se dosad parkirali automobili, između zgrada i drvoreda, postaje biciklistička staza koja vodi u smjeru zapada, odnosno suprotno od vožnje automobilom. Na južnoj kolnoj traci nalazit će se oznake koje upozoravaju vozače automobila da se tom kolničkom trakom ravnomjerno kreću i biciklisti te da im trebaju dati prednost. Nije se oduzelo niti jedno parkirno mjesto - napominje Šarić.  


Ono što je minus jest manjak biciklističkih parkirališta u pojedinim dijelovima grada, poput pješačkih zona kao što su Trg bana Jelačića i Cvjetni trg.


- Jer tamo su loše izvedbe ili ih čak niti nema. Biciklistički parking je bitan u pješačkoj zoni jer biciklisti u tim zonama postaju pješaci, možda žele ući u trgovinu ili sjesti u kafić, a nemaju gdje parkirati svoj bicikl. Takvo rješenje dobro bi došlo i u Staroj Vlaškoj, ulici koja je nedavno postala pješačka zona - predlaže Šarić. 


Sindikat biciklista pozdravlja projekt biciklističke magistrale Zagreb istok, kao i projekt Greenway. Uvjereni su da će građani rado koristiti navedenu infrastrukturu, osobito jer svake godine raste broj biciklista u gradu. Predlažu da se u manjim ulicama, gdje nije moguće izgraditi biciklističku stazu, motorizirani promet ograniči na 30 kilometara na sat, kako bi biciklisti uz automobile mogli voziti po kolniku.Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Zagrebački dnevnik

"Zagrebački dnevnik" središnja je informativna emisija Radio Sljemena. Donosi najvažnije vijesti iz našeg grada, ali i šire okolice - središnje i sjeverozapadne Hrvatske. Svakoga dana u 16.10 budite uz sljemensku frekvenciju i možete biti sigurni da je sve što u njemu čujete provjereno i aktualno.

Poslušajte u Slušaonici