Hrvatski radio

Radio Sljeme

Sindikati protiv otkaza u Holdingu; mogući i štrajk

13.01.2022.

15:16

Autor: Krešimir Vešnik

Savez Samostalnih Sindikata Hrvatske

Savez Samostalnih Sindikata Hrvatske

Foto: Slavko Midzor / PIXSELL

"NE otkazima u Holdingu", reklo je sedam od 19 sindikata iz Zagrebačkog Holdinga. Otpuštanju radnika mora prethoditi jasan i transparentan plan reorganizacije, ova odluka Grada to nije, nego je populističko smanjivanje broja ljudi - poručuje čelnik Saveza samostalnih sindikata Mladen Novosel te ističe da su spremni i na štrajk.


Više od 540 radnika u Zagrebačkom Holdingu nova gradska vlast planira otpustiti ili prebaciti na neka druga radna mjesta. Koordinacija sindikata protiv je takve odluke. Rješenje je kaže, Mladen Novosel, izrada poslovnog plana Holdinga - Hoće li Zagrebački Holding i dalje poslovati i funkcionirati u okviru ovog broja podružnica, hoće li doći do spajanja pojedinih podružnica? Treba utvrditi broj radnih mjesta na na razini svaki podružnice Holdinga i nakon toga utvrditi potreban broj izvršitelja za svako to radno mjesto. To do dan danas nije učinjeno.


Da je takva odluka Grada jednostrani pristup rješavanja problema gubitka u poslovanju, smatra predsjednik Samostalnog sindikata radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima Hrvatske, Baldo Kovačević - Bez sveobuhvatne analize stvarnih problema nemoguće i ne može se paušalno određivati ni predvidjeti broj radnika, ni koja su to radna mjesta i koji je potencijalni višak.


U Vodoopskrbi i odvodnji, tvrdi predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske Tomislav Rajković, otpuštaju se radnici koji su prijeko potrebni za rad - Recimo, mjesto čistačice kojih se upola smanjuje po ovom prijedlogu; koje trenutno ne stižu obavljati svoj posao zbog obima koliko tih objekata ima...


Bude li predloženog otpuštanja radnika, Sindikati ne isključuju mogućnost štrajka - Niti jedna sindikalna akcija nije isključena. I upravo u tom kontekstu je naša namjera iskoordinirati sve sindikate i zajednički dalje djelovati - zaključio je Novosel.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.