Hrvatski radio

Radio Sljeme

Sindikati u Studentskom centru najavili štrajk

11.11.2016.

14:19

Autor: Mario Mihaljević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zbog nepotpisivanja kolektivnog ugovora Samostalni sindikat zaposlenika Studentskih centara u Hrvatskoj, u srijedu 16.ovoga mjeseca započinje štrajk. Sanacijski upravitelj Mirko Bošnjak kojeg sindikati optužuju za prekid pregovora poručuje - najveću štetu od štrajka imati će studenti.

Predsjednica sindikalnog pregovaračkog odbora Biserka Sertić podsjetila je na konferenciji da su kolektivni pregovori počeli u lipnju prošle godine, a 14. srpnja ove godine, nakon 13 sastanaka, usuglašen je i obostrano prihvaćen tekst KU-a. 

No, nakon sjednice Sanacijskog vijeća SC-a 12. rujna stigla je pisana odluka u kojoj se kaže da kolektivni ugovor mogu potpisati samo nakon završetka sanacije, što je apsurdno jer nakon sanacije više neće biti Sanacijskog vijeća, kaže Sertić. Sindikalci su pisali bivšem i sadašnjem premijeru i ministrima, kao i predsjedniku Sabora, da pomognu u rješavanju spora mirnim putem, no do danas ih nitko nije kontaktirao, pa su zaključili da je jedino štrajkom moguće osigurati potpisivanje kolektvinvog ugovora.

U kolektivnom ugovoru nema ni jednog članka oko kojeg se nismo sporazumjeli, čak smo se dogovorili da se opći dio KU poštuje odmah, a materijalna prava kasnije, ističe Sertić. Što se tiče štrajka, oko 70 posto zaposlenika SC-a je sindikalno organizirano, pa će se vidjeti kako će se moći organizirati posao u radnim jedinicama. Žao nam je što će studenti biti zakinuti, ali nemamo drugog izbora, poručila je Sertić. 

Tomislav Vukoja iz Samostalnog sindikata zaposlenika Studentskih centara Hrvatske rekao je da, koliko je njemu poznato, u praksi kolektivnog pregovaranja nije poznato da usuglašeni KU na kraju nije potpisan. Sanacijsko vijeće odbija potpisati KU do završetka sanacije, pa se postavlja pitanje tko će potpisati KU kad Sanacijskog vijeća više ne bude, kazao je Vukoja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.