Hrvatski radio

Radio Sljeme

Sjećanja iz Ukrajine

27.03.2022.

11:23

Autor: Vesna Jurić-Rukavina

Simbolika Vukovarske ravnice i Ukrajine

Simbolika Vukovarske ravnice i Ukrajine

Foto: Darko Kešnjer / Art film/Prstom po globusu

U svibnju prošle godine umro je jedan od mojih suputnika u radio putopisu „Prstom po globusu" prof.dr. Jevgenij Paščenko. Na svoj način otkrio nam je Ukrajinu. Znao je reći ja sam Ukrajinac s pravom ukrajinskom dušom ali sam i sa Zagrebačkim srcem ili Hrvatskim. Rodio se u Vorkuti, strašnom Staljinovu gulagu nedaleko od arktičkog kruga. Nakon Staljinove smrti, i otac i majka su mu bili rehabilitirani. Naš dogovor da posjetimo Krim i mjesto od kud je njegova baka - ostao je na dogovoru. Danas kad stižu vijesti o ratnim razaranjima u Ukrajini, kad je svijet zaprepašten i uplašen zbog Ruske agresije, iz tonskih zapisa nastalih tijekom 2013. 2014. i 2015. u spomen na profesora Paščenka i u čast Ukrajinskoj borbi za slobodu nastala je kompilacija s kojom sam željela približiti tu zemlju koja ima i svoj Kraljičin zdenac.


Prof. Paščenka ili prijateljski Pa Jeva mnogi pamte kao i ja kao čovjeka sa širokim osmjehom ali tužnim pogledom. Često mi je govorio kako ga je strah rata koji će se rasplamsati i uništiti sve što Ukrajina jest - žitnica i zemlja slavuja, zemlja Žene i Majke, cvatnje i plodnosti no i zemlja daleko od sreće.


Jevgenij Paščenko bio je plodan pisac, znatiželjan autor, stalno u poslu, i u stalnoj brizi za identitet Ukrajinu. 90-ih godina otkrio nam je postojanje ukrajinske kulturne posebnosti, bavio se podrijetlom Hrvata i nalazio artefakte koji su svjedočili o tome da su naši davni preci naseljavali široke ukrajinske stepe. Pokrenuo je i ediciju Ucrainiana Croatica u kojoj je objavljeno 11 vrijednih knjiga.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Prstom po globusu

Radio putopis obilježen je zapažanjima, dojmovima i razmišljanjima o svemu što zaokuplja autoričinu pažnju na putovanju. Riječ je najčešće i o potpuno nepoznatom ili tek otkrivenom. Vesna Jurić Rukavina "svojim" prstom iz tjedna u tjedan donosi nove priče iz Hrvatske ili svijeta.

Poslušajte u Slušaonici