Hrvatski radio

Radio Sljeme

Sjednica Skupštine grada - sve u znaku GUP-a u Vijećnici i izvan nje

06.02.2020.

08:22

Autor: Vesna Jurić Rukavina

Patrik Macek/PIXSELL

Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / -

Na dnevnom redu su 44 točke, a najvažnija je šesta - izmjene i dopune GUP-a Zagreba, predlagatelja gradonačelnika Milana Bandića, te 38. točka - prijedlog oporbenih gradskih zastupnika o raspisivanju lokalnog referenduma o izmjenama i dopunama GUP-a. Prije sjednice i prosvjed.

Udruge "Zelena akcija", "Pravo na grad", i "Siget" te inicijativa "Zagreb te zove" organizatori su prosvjeda protiv, kako su najavili, "Bandićeve otimačine grada" prije početka sjednice zagrebačke Gradske skupštine koja će raspravljati o izmjenama Generalnog urbanističkog plana grada Zagreba (GUP), koje, kako navode, sadrže prenamjene zemljišta za "Bandićev Manhattan", povećavaju izgradnju u donjogradskim blokovima i povećavaju promet u središtu gada, a ne odgovaraju na goruća pitanja poput prilagodbe klimatskim promjenama, određivanja zone za izgradnju javnih stanova, a nemaju bilo kakvu viziju istinskog razvoja grada u interesu njegovih stanovnika. 

Gradski odbor HDZ-a Grada Zagreba održao je jučer sjednicu na kojoj je velikom većinom odlučeno da će biti uloženo 15 amandmana na zagrebački GUP. Prošla je tako opcija koju je zagovarao sam premijer Plenković da se HDZ ne odredi za Bandićev GUP ili protiv njega, nego da ga amandmanima odgodi. 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.