Hrvatski radio

Radio Sljeme

Sklonište za nezbrinute životinje zbog pirotehnike s ulica sklonilo 21 psa

08.01.2018.

14:08

Autor: Mario Mihaljević

Igor Kralj/PIXSELL

Igor Kralj/PIXSELL

Foto: - / -

Između Božića i Sveta tri kralja dežurna ekipa zagrebačkog Skloništa za nezbrinute životinje s gradskih je ulica sklonila 21 psa koji su se od vlasnika udaljili zbog pucnjave pirotehnikom, priopćilo je u ponedjeljak to sklonište.

Među sklonjenim psima bilo je četrnaest mikročipiranih, pa su brzo vraćeni vlasnicima. Ostali svoje vlasnike čekaju u Skloništu za nezbrinute životinje u Dumovcu.

U Skloništu ističu kako su unatoč apelima da se pirotehnika ne koristi u blizini životinja i ove godine svjedočili neodgovornom ponašanju pojedinaca.

Iako raste svijest građana o lošim stranama pirotehnike, i dalje ima neodgovornih pojedinaca. Prije godinu dana u istom smo razdoblju intervenirali zbog samo dva psa više. Ove smo godine na društvenim mrežama opazili da si građani međusobno pomažu u potrazi za psima koji su iz dvorišta pobjegli zbog straha od pirotehnike. Nekoliko desetaka pasa tako je brzo pronađeno zahvaljujući dobrosusjedskim odnosima, kazao je Damir Skok, ravnatelj zagrebačkog Zoološkog vrta, čija je sastavnica Sklonište u Dumovcu.

Sklonište se trenutačno brine o 250 pasa, a u prvih sedam dana ove godine udomljeno ih je jedanaest. Neke su životinje udomitelje našle i izvan granica zemlje, pa je tako mačka Franka otputovala u Njemačku, a štene Kim u Belgiju.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.