Hrvatski radio

Radio Sljeme

Školama nedostaje stotinjak pomoćnika u nastavi

19.09.2023.

14:05

Autor: Mario Mihaljević /Radio Sljeme

Nedostaju pomoćnici

Nedostaju pomoćnici

Foto: Hrvoje Jelavić / Pixsell

Pomoćnici u nastavi trebaju pomoć. Nered u sustavu edukacije i zapošljavanja ostavljaju pomoćnike u nastavi na brisanom prostoru između državnih i gradskih institucija, a posljedice trpe djeca s poteškoćama i njihovi roditelji. O tome se govorilo u emisiji "Gradska posla" Radio Sljemena. 

Školska godina za roditelje djece s poteškoćama nije krenula dobro. Naime većina škola nije dobila pomoćnike u nastavi što za posljedicu ima izostanak edukacije za djecu s poteškoćama. 


 Jedna od majki djeteta s poteškoćama je i Branka Tomić Belamarić koja o izostanku pomoćnika u nastavi kaže 


-Početka škole djeci s poteškoćama bez pomoćnika u nastavi je jako teško. To je kao da kažete nekome tko ima veliku  dioptriju da će mu naočale biti spremne za dva tjedna. Naša djeca sa teškoćama teško funkcioniraju-. 


Oko 900 djece sa zagrebačkog područja treba pomoćnike u nastavi, a taj se trend iz godine u godinu povećava. Unatoč tome što nedostaje stotinjak pomoćnika, djeca imaju podršku grada Zagreba, ističe pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, sport i mlade Luka Juroš


-Ta djeca dobivaju stručnu pomoć od naših stručnjaka, defektologa i psihologa. Svaka od tih škola organiziraju natječaje da bi osigurali pomoćnike-. 


Dok se ne napuni kvota od stotinjak pomoćnika, od velike pomoći djeci su stručne službe koje čine defektolozi i psiholozi. Koliko će biti efikasni i u kojem broju će biti prisutni, ovisi od Ministarstvu znanosti koje ih odobrava i financira.Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.