Hrvatski radio

Radio Sljeme

Skrivena blaga rijeke Krke

17.02.2022.

16:00

Autor: Vesna Jurić Rukavina

Rijeka Krka u proljeće

Rijeka Krka u proljeće

Foto: JU NP Krka za Nepregledno blago / JP NP Krka

Jedan pod povoda za razogovor s rukovoditeljicom Odsjeka za odnose s javnošću NP Krka Katiom Župan je projekt Nepoznata Krka: Skrivena blaga gornjeg i srednjeg toka rijeke Krke, koji se trenutno provodi u sjevernom dijelu Nacionalnog parka „Krka" i ruralnim područjima uz njegov rub, vrijedan više od 80 milijuna kuna. Napreduju radovi i arheološka istraživanja na srednjovjekovnoj utvrdi Nečven, koju će s utvrdom Trošenj na drugoj strani kanjona povezivati viseći pješački most.

Nacionalni park „Krka" jedan je od najmlađih nacionalnih parkova u Hrvatskoj i visoko je rangirana javna ustanova koja vlastite projekte financira iz EU fondova, te je izuzetno uspješan korisnik bespovratnih sredstava EU fondova.

Projekt Nepoznata Krka: Skrivena blaga srednjeg i gornjeg toka provodi se s ciljem aktiviranja neiskorištenih turističkih i gospodarskih potencijala sjevernog dijela Nacionalnog parka „Krka", uz ravnomjerniji prostorni i vremenski raspored posjetitelja i ukupni društveni, gospodarski i ekološki boljitak toga područja.


NP se priprema s mnogim sadržajima i za Međunarodni dan turističkih vodiča, koji se obilježava 21. ovoga mjeseca. Poznato je da su tamošnji vodiči vrsni interpretatori i imaju visoke ocjene iz cijelog svijeta. U ovu subotu posjetitelje će upoznati s izuzetnom florom i faunom, bogatom kulturnopovijesnom baštinom i tradicijskim zanatima u etno-selu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Nepregledno blago

Emisija je koja se bavi hrvatskim identitetom. Kroz zanimljive rubrike obrađuje književnost, glazbu, velikane hrvatske prošlosti, prirodnu i kulturnu bastinu, gastronomiju i etnografiju. Otkrivamo zanimljivosti iz bogate tradicije i predstavljamo vam čuvare i promotore nepreglednog blaga Hrvatske.

Poslušajte u Slušaonici