Hrvatski radio

Radio Sljeme

Skupština bez odluka, teme: raskid koalicije i raskol unutar SDP-a!

12.09.2022.

17:20

Autor: Radio Sljeme

Zagrebačka skupština

Zagrebačka skupština

Foto: Sanjin Strukić / PIXSELL

Gradonačelnik Tomislav Tomašević izjavio je kako je o odluci zagrebačkog SDP-a da s platformom Možemo! raskine koalicijski sporazum doznao iz medije te poručio da neće dozvoliti da ga itko ucjenjuje.


- Tek jučer me je predsjednik SDP-a Gotovac nazvao da me obavijesti o razlozima jednostranog raskida, što nije korektno i partnerstvu, rekao je Tomašević dodavši da su SDP-ove teze o raskidu “nemaju veze s vezom”.


Na pitanja o tome želi li dalje razgovarati s SDP-om, iako su raskinuli koaliciju, Tomašević je poručio da ne želi biti uvučen u unutarstranački sukob.


- Neću dozvoliti da me itko ucjenjuje i da me itko koristi za unutarstranačke obračune, rekao je dodavši da je u međuvremenu razgovarao i s predsjednikom SDP-a Peđom Grbinom. Kaže da nakon svega što se dogodilo u zadnja dva dana, zapravo “ne zna što gradski SDP želi jer se to mijenja iz dana u dan”.


Odgovorio je i na optužbe SDP-a o lošoj komunikaciji između koalicijskih partnera, istaknuvši da su s SDP-om u prvih šest mjeseci održavali redovite, višesatne sastanke, nakon čega je “stvar stala”.

- Javno smo rekli da smo spremni razgovarati s SDP-om o reviziji sporazuma. Do tih razgovora nikada nije došlo jer ih gradski SDP nije inicirao, istaknuo je Tomašević.

Pomutnju u rad skupštine, ali i nesigurnost o tome kako sada stoji skupštinska većina, unio je među oporbene zastupnike prekid koalicijske suradnje SDP-a s Možemo!, kao i zahtjev vodstva zagrebačkog SDP-a da se Klisović odrekne funkcije predsjednika skupštine, koji su zbog sumnje u postojanje većine, tražili pauzu za pauzom.


Ipak, Klisović je nastavio voditi sjednicu s te funkcije, ali ne bez doze nelagode pa je u kratkoj izjavi medijima uputio ispriku građanima što skupština zastajkuje s radom, iako su trebali odlučivati o važnim pitanjima.


- Puno je tu problema koje treba riješiti u gradu Zagrebu, a ako sam ja problem, onda grad Zagreb problema nema, rekao je Klisović.


Dodao je da očekuje da će SDP kao stranka “razgovarati i donijeti odluku i o pitanju predsjednika gradske skupštine koju će on poštivati.


Ostavku je od njega sinoć zatražio šef gradskog SDP-a Viktor Gotovac, koji smatra da ta funkcija, koja je proizašla iz sporazuma koji je sada raskinut, zbog toga više ne pripada SDP-u.


- Apsolutno uvažavam Joška Klisovića, međutim mi više nemamo sporazum o koaliciji, a jedna od točaka tog sporazuma je bila da će SDP imati predsjednika skupštine, poručio je Gotovac.


Na nagađanja oporbe da je unutar SDP-a raskol zbog prekida koalicije s Možemo!, Gotovac je novinarima poručio da SDP-ov klub zastupnika i dalje ima "petero članova", a za Klisovića je poručio da je "dobar čovjek" te da je siguran da je on još uvijek SDP-ovac.


Novinarima je i detaljno objasnio da se zagrebački SDP odlučio na prekid suradnje zbog nepraktičnog i apstraktnog sporazuma, u kojemu SDP nije bio pravi sugovornik vladajućima.


Dodao je da oni “žele suradnju”, te da su sve to važni razlozi da s Možemo! počnu razgovarati o suradnji kroz spektar ozbiljnih tema i da o tome zajedno traže odgovore, a ne parcijalno i jednostrano”.Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.