Hrvatski radio

Radio Sljeme

Skupština: "da" izmjenama Prostornog plana, "ne" preseljenju Baletne škole

21.07.2016.

19:50

Autor: Davor Šalat, Anamarija Knezović Kaurić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Gradska skupštine izglasala je prijedlog gradonačelnika Bandića o izmjenama i dopunama Odluke o izradi izmjena i dopuna Prostornog plana Grada Zagreba, a odbila prijedlog preseljenja Baletne škole. Uoči toga oporbeni zastupnici SDP-a i HNS-a napustili su sjednicu.

Negodovali su što je taj važan prijedlog na skupštinsku sjednicu došao po hitnom postupku ujutro u devet sati. Predsjednik SDP-ova Kluba Zvane Brumnić istaknuo je kako, neovisno o tome što su se praktički svi akteri gradske politike izjasnili da spalionica nije rješenje za Zagreb, u odluci o donošenju prostornog plana nalaze dijelovi kojima se omogućava gradnja spalionice u Resniku.

Prijedlog zaključka o prihvaćanju obvezujuće ponude za zakup poslovnog objekta za potrebe smještaja baletne škole na području Grada Zagreba, gradski zastupnici- većinom glasova- nisu prihvatili. Protiv tog prijedloga glasovalo je 20 zastupnika, jedan zastupnik je bio suzdržan, a njih 18 glasovalo je za taj prijedlog.
Time su gradski zastupnici odbacili prijedlog Povjerenstva o prihvaćanju obvezujuće ponude tvrtke Siget ulaganje d.o.o. i sklapanju ugovora o zakupu poslovnog objekta za smještaj korisnika Škole za klasični balet. Ponuditelj Siget ulaganje d.o.o. je za davanje u zakup poslovnog objekta površine 1.502,03 m2, za potrebe smještaja baletne škole na vrijeme od 15 godina, tražio iznos mjesečne zakupnine od 12.016,24 eura na koji se dodaje pripadajući PDV. Taj se prostor nalazi u dijelu poslovnog centra Meridijan 16 na Gračanskoj cesti 208., na dijelu drugog i dijelu trećeg kata.

Također, Gradska skupština odlučila je da će o izmjenama odluke o autotaksi prijevozu raspravljati na sjednici 22. rujna, a da će prijedlog odluke dati mjerodavni Gradski ured. U prijedlog treba biti uključeno ukidanje moratorija na izdavanje dozvola i propisani jasni kriteriji za njihovo dobivanje. Riječ je o prijedlogu Kluba zastupnika HDZ-a, HSP-a AS i BUZ-a. To je kompromisno rješenje nakon što su odbili prijedlog SDP-a o ukidanju moratorija na taksi usluge te prijedlog zastupnika HNS-a Tomislava Stojaka o brisanju odredbe koja propisuje da cijena za početak vožnje ne smije uključivati pravo na vožnju bez naknade.

Skupština je donijela i odluku o izmjenama i dopunama Odluke o izradi izmjena i dopuna GUP-a Zagreba te Odluku kojom se omogućuje izgradnja donje stanice sljemenske žičare.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.