Hrvatski radio

Radio Sljeme

Skupština prihvatila izvješće o radu gradonačelnika i Holdinga

28.04.2016.

16:21

Autor: Ana Krois, Davor Šalat

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zastupnici Gradske skupštine na sjednici Gradske skupštine prihvatili su izvješće o radu gradonačelnika i gradskih upravnih tijela od 1. siječnja 2014. do 31. prosinca 2015. te izvješća o poslovanju Zagrebačkog holdinga i Grupe Zagrebačkog holdinga za 2015. godinu.

Potpredsjednik Skupštine Davor Bernardić (SDP) izrazio je žaljenje što se u izvješću nije moglo konstatirati da je donesen GUP, riješen problem otpada, da se krenulo u pojačano odvojeno prikupljanje otpada, da su napravljene nove prometnice, vrtići i škole, te da je iskorišten novac iz EU fondova.

SDP-ov gradski zastupnik Saša Molan ustvrdio je da je Zagreb stagnirao u protekle dvije godine. Realizacija u odnosu na planirano je manja od 50 posto. Imamo problem nenaplaćenih potraživanja u iznosu od 2,8 milijarde kuna, od toga milijardu kuna komunalne naknade, 500 milijuna komunalnog doprinosa, 600 milijuna od prihoda od iznajmljivanja gradskih prostora, napomenuo je Molan.


HNS-ov gradski zastupnik Tomislav Stojak istaknuo je nedostatak strateških razvojnih projekata o kojima ovisi način razvoja grada. Ocijenio je da se gradskom imovinom ne upravlja dovoljno kvalitetno pa one ne pridonosi gospodarskom razvoju Zagreba. Stojak smatra da je veliki poraz ispadanje Zagreba u prvom krugu kandidata za europsku prijestolnicu kulture.

Predsjednica Uprave Zagrebačkog holdinga Ana Stojić Deban izvijestila je da je Holding prošlu godinu završio sa 61 milijuna kuna dobiti, što je za 39 milijuna kuna bolji rezultat u odnosu na 2014. Istodobno je Grupa Zagrebački holding završila godinu s dobiti od 121 milijun kuna, što je rezultat bolji za 52 milijuna kuna.

Osim toga, smanjene su cijene usluga ZET-a, Zagrebarkinga i Čistoće. Čistoća je u studenome uvela novi način obračuna javne usluge prijevoza i zbrinjavanja miješanog komunalnog otpada, koji se temelji na zaduženom volumenu spremnika, umjesto dosadašnjeg obračuna po četvornom metru stambene površine.


Od studenog su također jeftinije usluge ZET-a za učenike srednjih škola, sve redovne studente, nezaposlene osobe, umirovljenike i socijalne kategorije. Mjesečni kupon umjesto 120 kuna košta 100 kuna, a godišnja karta umjesto dosadašnjih 1200 kuna stoji 960 kuna.

U javnim garažama snižena je cijena satnih dnevnih i satnih noćnih parkirališnih karata. Niže su i cijene tjednih, mjesečnih i godišnjih komercijalnih parkirališnih karata u prvoj i drugoj zoni.

Stojić Deban je rekla da je Uprava predložila sindikatima koji djeluju u Holdingu sklapanje novog kolektivnog ugovora koji bi se mogao "sadržajno osuvremeniti i prilagoditi današnjim potrebama poslovanja i pravnoj regulativi".

Budući da sindikati nisu dostavili svoje očitovanje o spremnosti za pokretanje postupka kolektivnog pregovaranja dostavljanjem pisane odluke o reprezentativnosti sindikata, kao niti pisanu obavijest o pregovaračkom odboru, Uprava je prije neki otkazala kolektivni ugovr, kazala je Stojić Deban.

Upozorivši na podatke Gradskog kontrolnog ureda koji su pokazali da je u Vodoopskrbi i odvodnji 14 posto ljudi zaposleno na radnim mjestima za koje nemaju stručnu spremu, SDP-ov gradski zastupnik Dan Špicer predložio je da se takav nadzor napravi i u ostalim podružnicama Holdinga. Zastupnici su također upozorili da racionalizacija poslovanja ne smije ići na teret zaposlenika.

Izvješće kao izvješće, to je stvarno stanje onoga što se napravilo u Zagrebu. Nije dobro, ali ćemo ga podržati, a što se tiče 2016. i naših amandmana kontroliramo naše projekte i zalagat ćemo se da se sve ono što je ušlo u 2016. i ostvari, poručio je potpredsjednik gradskog HDZ-a Mario Župan.

HDZ-ov potpredsjednik Gradske skupštine Andrija Mikulić istaknuo je da u izvješću nema konkretnih projekata, već je samo skup statističkih podataka, pa bi trebalo razmisliti da ga se idući put samo primi na znanje.

Mikulić je podsjetio da Zagreb nema ni strategiju razvoja grada, pa umjesto da se zastupnici bave strateškim stvarima i donošenjem prostorno-planskih dokumenata, oni se bave izvješćima o protekle dvije godine.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.