Hrvatski radio

Radio Sljeme

Skupština prihvatila Izvješće o radu gradonačelnika Tomaševića

31.03.2023.

08:47

Autor: Damon Balenović/Radio Sljeme

Sjednica Gradske skupštine

Sjednica Gradske skupštine

Foto: Patrik Macek / Pixsell

Izvješće o radu gradonačelnika Tomislava Tomaševića za razdoblje od 1. srpnja do 31. prosinca prošle godine prihvaćeno je na sjednici Gradske skupštine u četvrtak navečer i to većinom glasova gradskih zastupnika, uz kritiku oporbenih.

- Ovo je izvješće doista o radu cijele Gradske uprave i svih zaposlenika koji u Gradskoj upravi rade. Ja i moji zamjenici tu Gradsku upravu vodimo, određujemo politiku, biramo pročelnike, donosimo različite akte i samostalno, a ne samo da ih predlažemo Skupštini, rekao je gradonačelnik Tomislav Tomašević. 


Predsjednik Kluba Domovinskog pokreta i Zelene liste Slaven Dobrović Tomaševiću je rekao da "nije uveo novi sustav gospodarenja otpadom nego tek novi način naplate, a jasno je da je takva mjera polučila povećano odvojeno prikupljanje i manju količinu miješanog komunalnog otpada". Tomaševiću je spočitnuo da bi "građani bili sretniji da znaju da odvojeno prikupljeni materijal završava negdje gdje se to transformira u sekundarne sirovine, a na kao sada - da stvara novi trošak".


Zastupnici su prihvatili i prijedlog Kluba SDP-a o parkovnim površinama i urbanom zelenilu kojim se zadužuje gradonačelnika da u roku od 60 dana poduzme potrebne aktivnosti radi ispitivanja i utvrđivanja mogućnosti kojima bi se Grad Zagreb intenzivnije i sveobuhvatnije uključio u realizaciju ideje ozelenjivanja područja Zagreba kao jednog od primjerenih odgovora na negativan utjecaj klimatskih promjena.


Prihvaćena je i Rezolucija o proglašenju Grada Zagreba sigurnim mjestom za žene, koju je predložio Klub zastupnika SDP-a. Predsjednik Gradske skupštine Joško Klisović (SDP) istaknuo je kako je riječ o jednoj deklaraciji o smjeru kretanja Grada u segmentu ljudskih prava, zaštite rodne jednakosti i prava žena.


Nestranački zastupnik iz Kluba Mosta Trpimir Goluža rekao je kako je u dvojbi bi li se smijao ili ipak nešto govorio jer proglašenje Grada Zagreba sigurnim mjestom za žene proglašava Gradska skupština "čiji potpredsjednik na krajnje vulgaran način vrijeđa gradsku zastupnicu tijekom zasjedanja te iste Skupštine koja će biti lučonoša borbe protiv nasilja nad ženama, a onda njezin predsjednik učini sve što može da usprkos priznavanja tog gnjusnog čina od strane nasilnika nad ženama ta činjenica ne uđe u službeni zapisnik Gradske skupštine".


Prihvaćena je i odluka gradonačelnika da se u Resniku, Žitnjaku te Jakuševcu privremeno skladišti materijal od uklanjanja i/ili građevnog otpada nastalog kod obnove zgrada oštećenih potresom.


21. sjednica zagrebačke Gradske skupštine, koja je počela u četvrtak u 9 sati, zasjedanje je završila u petak u 1,37 sati.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Zagrebački dnevnik

"Zagrebački dnevnik" središnja je informativna emisija Radio Sljemena. Donosi najvažnije vijesti iz našeg grada, ali i šire okolice - središnje i sjeverozapadne Hrvatske. Svakoga dana u 16.10 budite uz sljemensku frekvenciju i možete biti sigurni da je sve što u njemu čujete provjereno i aktualno.

Poslušajte u Slušaonici