Hrvatski radio

Radio Sljeme

Skupština prihvatila Prostorni plan, ali bez spalionice!

28.09.2017.

22:55

Autor: Ivan Hlupić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Dogovorom svih klubova zastupnika spalionica je izostavljena iz Prostornog plana koji je s tim amandmanom i prihvaćen u četvrtak kasno navečer. Tako prostor uz kompleks Zagrebačkih otpadnih voda ostaje lokacija za budući gradski Centar za gospodarenje otpadom, ali bez termičke obrade.

Spominjanje termičke obrade otpada u najnovijim izmjenama Prostornog plana uzburkalo je duhove u Resniku, te izazvalo prosvjed uoči sjednice Gradske skupštine. A spalionica se u prijedlogu Prostornog plana našla zato što postoji i u već zastarjelom, ali za sada jedinom, Planu gospodarenja otpadom kojega je Grad svojedobno izradio za razdoblje do 2015. godine.

Prostornim planom se ne određuje koju će metodu Grad odabrati za zbrinjavanje ogromnih količina otpada, ali u njemu mora biti navedeno nekoliko mogućnosti. Pritom, moguće je bilo izostaviti termičku obradu koja već više od desetljeća izaziva kritike u metropoli. Gradonačelnik Milan Bandić to nije učinio sam, te je zastupnicima predložio Plan s mogućom spalionicom, a onda uoči sjednice novinarima izjavio da spalionice na Resniku sigurno neće biti. No, kako bi se konačno ipak donijelo plan koji nije važan samo zbog pitanja zbrinjavanja otpada, u Skupštini je bilo potrebno postići dogovor i tako je spalionica zajedničkim amandmanom svih klubova zastupnika izbrisana iz Prostornog plana.

Većina zastupnika ipak se nije složila s amandmanom oporbe da se u plan unese ograničenje rada odlagališta Jakuševac - Prudinec, a to se tumači kao ostavljanje manevarskog prostora gradonačelniku za daljnje odgađanje zatvaranja odlagališta. Jer, ako je vjerovati stručnjacima, još barem osam godina ne može se računati na cjelovito rješenje problema zbrinjavanja otpada u Zagrebu.

Nakon prihvaćanja Prostornog plana, sjednica je prekinuta nešto prije 22 sata te je njezin nastavak zakazan za ponedjeljak. Zastupnici su tako nakon cijelog dana zasjedanja uspjeli zaključiti svega tri točke dnevnog reda.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.