Hrvatski radio

Radio Sljeme

Skupština usvojila revidiranu mjeru roditelj odgojitelj

08.09.2022.

17:21

Autor: Radio Sljeme

Revidirana mjera roditelj odgojitelj

Revidirana mjera roditelj odgojitelj

Foto: Patrik Macek / Pixsell

Nakon naloga Visokog upravnog suda Gradskoj upravi da preinači odluku o postupnom ukidanju mjere roditelj odgojitelj, Gradska skupština u četvrtak je usvojila revidiranu odluku po kojoj puna novčana pomoć korisnicima ostaje do 31. ožujka 2023., a onda se postupno smanjuje.


Tako će novčana pomoć za roditelje odgojitelje do 31. ožujka 2023. ostati na razini 65 posto prosječne bruto plaće u gospodarstvu u Zagrebu, potom će se od 1. travnja smanjiti na iznos minimalne plaće u Hrvatskoj, a od 1. srpnja na 50 posto minimalne plaće. 


Svi će korisnici, neovisno o tome je li dijete navršilo sedam godina ili nije, naknadu plaćati do 30. rujna, a nakon toga je gube oni čija su djeca starija od sedam godina. Iako je revidirana mjera usvojena većinom glasova, koalicijski partner SDP ponudio je opsežno objašnjenje zašto ju podržavaju u revidiranom obliku, nakon što je Visoki upravni sud od gradske vlasti zatražio da se produži rok prilagodbe korisnika mjere. 


-Mi bi u stranci voljeli da se to vrijeme prilagodbe može produžiti-, rekao je predsjednik zagrebačkog SDP-a Viktor Gotovac dodavši kako su u SDP-u nakon rasprave, svjesni ograničenja, ipak odlučili podržati takav prijedlog. No, od gradskih vlasti očekuje značajnije kompenzacijske mjere. -Razgovarat ćemo, u svakom slučaju želimo bolje kompenzacijske mjere-, istaknuo je Gotovac. 


Oporba nezadovoljna, predlažu zapošljavanje roditelja odgojitelja u gradskim ustanovama. Oporbeni zastupnici u raspravi su izrazili nezadovoljstvo revidiranom mjerom, a predsjednik zagrebačkog HDZ-a Mislav Herman siguran je da će odluka pasti na sudu. Ocijenio je kako je revidirana odluka loš pokušaj prilagodbe presudi Visokog upravnog suda, a kompenzacijske mjere igrokaz, jer su prepisane sa Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. 


Zastupnik Domovinskog pokreta Igor Peternel smatra da Gradska uprava nije prilagodila odluku korisnicima i njihovim potreba, nego je odluka „ideološki uvjetovana“ kako bi se zadovoljili birači koji su to od vlasti očekivali. 


Zastupnik Stranke rada i solidarnosti Nenad Predovan rekao je da bi Gradska uprava roditeljima odgojiteljima trebala kompenzirati izgubljenu naknadu zapošljavanjem u gradskim ustanovama i poduzećima. 


-Grad Zagreb nije iskoristio puni potencijal za kompenzacije jer u svojim ustanovama i poduzećima ima oko 20.000 radnih mjesta. Predlažemo da Grad analizira koja bi radna mjesta mogla biti popunjena s korisnicima mjere roditelj odgojitelj-, poručio je Predovan.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.