Hrvatski radio

Radio Sljeme

Ova jesen bit će najteža za upis u vrtiće

28.03.2023.

13:57

Autor: Mario Mihaljević /Radio Sljeme

Problem s vrtićima

Problem s vrtićima

Foto: Željko Hladika / Pixsell

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević  i njegova zamjenica Danijela Dolenec osvrnuli su se na kapacitete dječjih vrtića u novoj odgojnoj godini, s obzirom na to da se očekuje dodatan pritisak na upise djece onih koji su se dosada koristili mjerom roditelj odgojitelj.


- Nakon gotovo dvogodišnje bitke, mi smo uspjeli zakonito izmijeniti odluku o roditeljima odgojiteljima. Da li će to stvoriti dodatan pritisak na vrtiće, sigurno hoće, no radimo sve što možemo da taj pritisak ublažimo, još od siječnja prošle godine, istaknula je Dolenec


Napomenula je da su na istočnom dijelu grada, gdje je najveći broj korisnika te mjere, otvoren vrtić u Kašini, gradi se u Ivanjoj Reci, a uskoro se otvaraju i novi radovi. 


Tomašević je istaknuo da će se obustavom isplate dosadašnjih naknada roditeljima odgojiteljima, ove godine oslobađa tek dio novca, a iduće godine znatan iznos. U kombinaciji s povlačenjem EU sredstava za njihovu izgradnju, očekuje se 20-ak projekata u sljedećim godinama. - Morali smo negdje taj začarani krug prekinuti. Najteža će biti ova jesen što se tiče upisa, poručio je Tomašević.  


Dolenec je podsjetila da je Grad ostavio mogućnost za proširenje kapaciteta kroz najam prostora, upotrebu prostora mjesnih odbora te je istaknula da će sigurno biti situacije da se na upisima neće moći odgovoriti na potražnju. 


- Ako se sada pojavi značajno veći interes od korisnika ove mjere, mi ćemo morati pronaći način da upišemo veći broj djece, poručila je Dolenec.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Zagrebački dnevnik

"Zagrebački dnevnik" središnja je informativna emisija Radio Sljemena. Donosi najvažnije vijesti iz našeg grada, ali i šire okolice - središnje i sjeverozapadne Hrvatske. Svakoga dana u 16.10 budite uz sljemensku frekvenciju i možete biti sigurni da je sve što u njemu čujete provjereno i aktualno.

Poslušajte u Slušaonici