Hrvatski radio

Radio Sljeme

Sljemenska žičara uskoro spremna za otvaranje

04.02.2022.

12:29

Autor: Mario Mihaljević

sljemenska žičara

sljemenska žičara

Foto: Slavko Midžor / Pixsell

 Sanitarna inspekcija Državnog inspektorata obavila je još jedan tehnički pregled sljemenske žičare, po svemu sudeći posljednji. U roku od osam dana Sanitarna inspekcija dat će svoje mišljenje je li žičara izvedena u skladu sa svim tehničkim uvjetima.

Voditelj projekta zagrebačke žičare Goran Radić kazao je da su dojmovi pozitivni i da mjerenja zadovoljavaju razinu buke koja je ustvrđena novim pravilnikom o buci, koja je 65 decibela.


-Danas se pregledavala cijela izmjena dozvole zbog razine buke. Ta mjerenja su vršena u srijedu. Ljudi su taj elaborat uzeli. Svi ostali sudionici dali su odavno dozvolu i pozitivno mišljenje-, rekao je Radić. Na pitanje kad se može očekivati dozvola, Radić je rekao da se mora čekati osam dana, a nakon toga bi se mogla napisati uporabna dozvola. 


-Onda mi moramo tražiti dozvolu za rad od Ministarstva mora, prometa i veza. Da bismo to napravili, moramo predati sigurnosno izvješće, a ono mora sadržavati ovu dozvolu-. Istaknuo je da ne zna kad bi se mogla dobiti dozvola za rad od Ministarstva mora, prometa i veza.  Žičara će voziti četiri metra u sekundi, i moći će prevesti oko 1000 putnika u satu, dok će vožnja trajati 22 minute.
Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.