Hrvatski radio

Radio Sljeme

Slučaj "Filozofski" - do daljnjeg!

23.09.2016.

12:36

Autor: Irena Dizdarević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Studenti Filozofskog fakulteta u Zagrebu traže da dekan Vlatko Previšić do 03. listopada da ostavku ili da ga rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras razriješi. Ako do toga ne dođe prijete blokadom Fakulteta. Prijepodne se rektor ipak oglasio.

Podsjetimo, sjednica Vijeća Filozofskog fakulteta u Zagrebu jučer je prekinuta jer je dio profesora otišao, nije bilo kvoruma, a studenti nisu smjeli prisustvovati. Na sjednici se trebalo raspravljati o smjeni dekana Vlatka Previšića, i to na zahtjev predstavnika studenata u Vijeću.

U međuvremenu, Senat Sveučilišta u Zagrebu jednoglasno je odlučio o raspuštanju Studentskog zbora Filozofskog fakulteta, navodeći da studenti nisu izabrani legitimno te se izbori moraju ponoviti. 

A, dekan Vlatko Previšić bio je gost sinoćnjeg Otvorenog na HTV-u gdje je rekao kako je ispred zgrade fakulteta postavio zaštitare zbog straha od terorizma. Kaže i da je zaštitarska služba bila potrebna jer je nekoliko osoba provokativnim fotomontažama njega i rektora obllijepilo hodnike fakulteta. Zbog zaštitara studenti u vrijeme ispitnih rokova nisu mogli ući ni u knjižnicu.

Tenzije na Filozofskom fakultetu jutros je telefonom komentirao i rektor Zagrebačkog sveučilišta Damir Boras. Naglasio je da će kao rektor poštovati zakonitost, da ne namjerava djelovati sam i da se nada kako će problem ubrzo biti riješen. Postoje tenzije, međutim za smjenu dekana moraju postojati i statutarni razlozi i naravno statutarno okruženje. Jasno je da mora funkcionirati vijeće. Ja ću ispitati funcioniranje i sastav vijeća. Imamo pravne stručnjake koji mogu ispitati i zakonitost, poručio je Boras.

U međuvremenu stigla je i reakcija Fakultetskog vijeća Fakulteta političkih znanosti.
U priopćenju - Vijeće izražava zabrinutost zbog stanja na Filozofskom, kojim se ugrožava autonomija sveučilišta...Tražimo od nadležnih institucija da reagiraju te da studentima i profesorima s Filozofskog fakulteta osiguraju normalne uvjete za rad i ostvarivanje prava zagarantiranih temeljnim aktima i dobrom akademskom praksom...navodi se u priopćenju.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.