Hrvatski radio

Radio Sljeme

Slučaj "KBC Zagreb": I bez računa se računa?

13.11.2015.

11:21

Autor: Anamarija Knezović Kaurić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Stotine građana obilaze računovodstvo KBC-a Zagreb na Rebru zbog opomena pred ovrhu koje im stižu na kućne adrese. Riječ je o participacijama za usluge koje su, navodno, koristili i prije nekoliko godina, ali za koje nikad nisu dobili račun niti im je rečeno da trebaju bilo što platiti.

"Bez računa se ne računa" poznati je slogan kojim Porezna uprava obrazuje potrošače kako pomoći u suzbijanju sive ekonomije. No, nekoliko stotina potrošača, točnije, pacijenata tvrdi da nikakav račun iz KBC-a nikad nisu dobili i da im ni na koji način nije dato do znanja da nešto duguju.

Ja dosada nikada u svom životu nisam bio na Rebru niti liječen niti kao pacijent / Ja ovdje dolazim jedanput mjesečno jer moram kontrolirat' neke određene stvari. Nikad od nikoga nisam dobila nikakvu opomenu ili nešto, znači, kad sam išla plaćat' račune, nitko mi nije rekao da imam nekakav dug prema bolnici / Uopće nemam pojma o čemu se radi, nemam obrazloženja; kaznu koja je naprema iznosa računa kojeg sam kriv je osam puta skuplja / A nakon 4 godine meni šalju preko odvjetnika naplatu nekakvih potraživanja od 150 kuna, a iznos iznosi s odvjetničkim uslugama 560 i nešto kuna. Pa, mislim, u kojoj državi živimo?

Na Rebru tvrde da su pacijenti, prije odlaska iz bolnice, trebali sami provjeriti trebaju li što platiti i objašnjavaju da su sve uplatnice poslane na vrijeme, kao i opomene. Zamjenik sanacijskog upravitelja Zoran Bubaš:

Mi znamo da su račni izišli iz naše kuće jer su otišli i drugim pacijentima koji su platili i podmirili. Jedini dokaz bi nam mogla biti povratnica. Ako vi idete za račun koji je 50-ak kuna ili 80 kuna participacije poslati s povratnicom, onda je to 12 i pol kuna samo na to slanje.

Ovako nekoliko stotina ljudi mora, umjesto tih 12 i pol kuna, platiti i 250 kuna odvjetničke takse plus PDV. Što sada napraviti, savjetuje Ana Knežević iz Hrvatske udruge za zaštitu potrošača:

Odvjetničkom uredu ("Par i Gradac") treba izjaviti prigovor da vi niste nikada na Rebru ništa takvoga napravili, čak štoviše, da ste izvršili uvid u njihovo računovodstvo, da vam je tamo rečeno da nikakvih zaduženja za vaše izvršene usluge nema te da smatrate ovu opomenu bespredmetnom i da ih molite da ih povuku.

Iz Odvjetničkog ureda "Par i Gradac" pozivaju sve, koji se smatraju oštećenima, da reagiraju žalbom prema njihovom uredu u roku od 3 dana.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.