Hrvatski radio

Radio Sljeme

Smanjen broj provala u Zagrebu, no raste broj prijevara i krađa na kućnom pragu

12.08.2022.

14:47

Autor: Zagrebački dnevnik

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Zeljko Lukunic / PIXSELL

Pozitivne vijesti stižu nam iz zagrebačke policije koja u prvih 6 mjeseci ove godine bilježi osjetan pad broja provala u stambene objekte u odnosu na isti period lani. Nažalost, raste broj prijevara, a najčešće žrtve su naši stariji sugrađani.

U prvih 6 mjeseci ove godine zagrebačka policija bilježi gotovo 50 posto manje provala nego u istom razdoblju lani. Preventivne akcije polučile su rezultate, građani su oprezniji pa je lopovima ostavljen manji prostor za djelovanje, rekao  nam je voditelj službe prevencije zagrebačke policije Mislav Švigir. Građanima je udijelio savjete koji zlata vrijede. 


- Apostrofiramo taj dobrosusjedski nadzor pa ne bi bilo loše povjeriti nekome svoj stan na čuvanje. To uključuje povremeni ulazak u stan, otvaranje prozora, razmještaj roleta i zavjesa te obavezno pražnjenje poštanskih sandučića jer pretrpan poštanski sandučić je najbolji indikator provalnicima da je stan prazan i bez nadzora. Sve te predradnje su jeftine, jednostavne i ne zahtijevaju nikakav napor - napomenuo je Švigir. 


Švigir upozorava građane da nakit, novac i slične vrijedne predmete ne drže u stanu nego da ih pohrane u banci, a dodatna sigurnosna mjera svakako je i ugradnja protuprovalnih vrata. Iako se smanjuje broj provala, raste broj prijevara na kućnom pragu. Najčešće žrtve su stariji sugrađani.


- Posljednjih 5 do 10 godina imamo problem sa lažnim bankarima i lažnim policajcima koji pokušavaju uvjeriti naše starije sugrađane da doma drže krivotvoreni novac te da će im oni vrlo rado bez ikakve naknade to zamijeniti. Nažalost, sugrađani su u takvim situacijama ostajali bez cjelokupne životne ušteđevine. Još jednom apeliramo da ne nasjedate na takve ponude. Nitko vas ne može uvjeriti da imate krivotvoreni novac, pogotovo ne na vašem kućnom pragu. Ukoliko se nađete u takvoj situaciji odmah o tome obavijestite policiju, zaključajte vrata i pričekajte dolazak policijskih službenika - naglašava Švigir. 


Budući da Hrvatska uskoro prelazi na euro u policiji očekuju da će se događati i češće prijevare na konverzijama. Slična iskustva vuku još iz pandemije kada su prevaranti uvjeravali starije građane da im je novac zaražen. Na sreću, građani na takve priče nisu nasjeli. Detaljni savjeti o sprječavanju prijevara na kućnom pragu nalaze se na službenoj internet stranici Policijske uprave zagrebačke.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Zagrebački dnevnik

"Zagrebački dnevnik" središnja je informativna emisija Radio Sljemena. Donosi najvažnije vijesti iz našeg grada, ali i šire okolice - središnje i sjeverozapadne Hrvatske. Svakoga dana u 16.10 budite uz sljemensku frekvenciju i možete biti sigurni da je sve što u njemu čujete provjereno i aktualno.

Poslušajte u Slušaonici