Hrvatski radio

Radio Sljeme

Smijenjen direktor Vodoopskrbe i odvodnje

03.03.2023.

16:25

Autor: HRT Radio Sljeme

Davor Poljak, smijenjeni šef ViO-a

Davor Poljak, smijenjeni šef ViO-a

Foto: Anamarija Knezović Kaurić / Radio Sljeme

Nedugo nakon javnog obraćanja ministra Filipovića, gradonačelnik Tomislav Tomašević je smijenio direktora Vodoopskrbe i odvodnje.

Sporan je tek jedan dio odluke o poskupljenju, a ne cijela odluka, poručio je Tomašević. Kaže da je odluka o obustavi poskupljenja donesena zbog proceduralne greške koju je napravila podružnica ViO - Donijeli su tu odluku zato što su zatražili Vodoopskrbu i odvodnju da dostavi određenu dokumentaciju, do određenog roka koju ViO nije dostavio. Zbog toga je stavljena ta odluka izvan snage. Ja nisam imao informaciju da je Vijeće za vodne usluge tražilo tu dokumentaciju. Nije imala tu informaciju niti Uprava Zagrebačkog holdinga koja je nadređena direktoru Vodoopskrbe, Poljaku. To je proceduralna greška koja će odgoditi poskupljenje.  


Ova proceduralna pogreška stajala je Davora Poljaka, direktora ViO-a, pozicije - Ta proceduralna greška je meni potpuno neshvatljiva i neprihvatljiva. Nije samo napravljena proceduralna greška nego u cijeloj situaciji nije informirana niti Uprava Holdinga niti mi u Gradskoj upravi. To je neoprostiva greška i zbog toga Davor Poljak od danas više nije direktor Vodoopskrbe i odvodnje.

Odgovorio je gradonačelnik i na prozivke ministra Filipovića o subvencioniranju grada od strane Vlade - Kao prvo, radi se o Vijeću za vodne usluge za koje sami kažu da je neovisno tijelo. Meni je neobično da odluke neovisnog Vijeća komentira ministar. Druga stvar, govori se o subvencijama električne energije Zagrebu. Pa nije samo Zagrebu subvencionirana nego i svim gradovima. Ta električna energija odlazi na pumpanje vode u cijevima od koje pola iscuri van. Valjda treba nešto napraviti da se ta vodoopskrbna mreža modernizira tako da ne trošimo bez veze električnu energiju koju trenutno vlada subvencionira - poručio je gradonačelnik.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.