Hrvatski radio

Radio Sljeme

Smijenjen predsjednik skupštine Zagrebačke županije Mihael Zmajlović!

27.12.2017.

13:03

Autor: Boris Bogić/Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zmajlović je smjenjen jer je nakon postignutog dogovora koalicije HDZ-a, HSLS-a, HSU i stranke Bandić Milan 365 - Stranka rada i solidarnosti, HNS-a i drugih članova Skupštine Zagrebačke županije o političkoj suradnji došlo do formiranja nove većine tj. nove političke koalicije.

Novi predsjednik skupštine Zagrebačke županije je Damir Mikuljan za kojega je od 51 vijećnika glasovalo njih 26, a 25 je bilo protiv.

Zbog istog je razloga po hitnom postupku razriješen potpredsjednik Županijske skupštine Zagrebačke županije Vladimir Bregović (HDZ), a na tu funkciju izabran je Zvonko Kunić (BM 365).

Vlado Horina (HSS) upozorio je prije smjene Zmajlovića kako je pravo demokratske većine da bira i smjenjuje ljude, ali nova većina stvorena je umjetno i na nekorektan način, te je upitno kako će funkcionirati.

"Ovo nisu bila legitimna demokratska sredstva", ustvrdio je Horina dodavši kako bi sve bilo normalno da nije bilo prelaska iz jedne liste u sadašnju većinu.

Podsjetio je kako je Jasminka Mataušić svoj mandat dobila na listi SDP-a a sada se, kao neovisna zastupnica, priklonila HDZ-ovoj većini.

Svoje neslaganje izrazila je i potpredsjednica Županijske skupštine Ljubica Ambrušec (Most) koja je poručila da Most osuđuje sve što je mimo volje naroda i glasača.

"Most drži svoju riječ i ne ide mimo volje naroda", izjavila je Ljubica Ambrušec.

 Na sjednici Skupštine donesen je proračun u iznosu od oko 670 milijuna kuna.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.