Hrvatski radio

Radio Sljeme

14:57 / 20.03.2017.

Autor: Mia Majić

Smijenjena zima, došlo proljeće

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Prvi je dan proljeća, a ujedno se obilježava i dan sreće. Tom prigodom se u parku Maksimiru održavaju besplatne edukacijske šetnje, a cilj im je osvijestiti građane o važnosti biljnog svijeta. Obilaske organiziraju Hrvatska agencija za okoliš i prirodu i Javna ustanova-Maksimir.

Prvi je dan proljeća. Prigodno i već tradicionalno, šestu godinu zaredom, organiziraju se edukativni i besplatni obilasci u Parku Maksimiru gdje će se posjetitelji moći bolje upoznati s biljkama proljetnicama. Ravnateljica parka, Biljana Janev Hutinec izrazila je oduševljenje jer su se ove godine obilasci poklopili upravo s prvim danom proljeća. Dodala je kako je od velike važnosti upoznati građane s dobrobitima biljaka. Upozorila je na neke od opasnosti koje sve više prijete biljnom svijetu budući da je ljudski utjecaj sve prisutniji. 

Koje su biljke proljetnice objasnio je jedan od vodiča šetnji, djelatnik Hrvatske agencije za okoliš i prirodu, Ivan Boršić. Tako će posjetitelji u parku moći vidjeti petnaest biljnih vrsta. Što se tiče poznatijih vjesnika proljeća, pri obilasku će zasigurno vidjeti šafrane, a od manje poznatih bijele šumarice. Proljetnice cvatu na početku proljeća i predstavljaju jedini izvor peluda i nektara za kukce u to vrijeme.

Uz prvi dan proljeća obilježava se i međunarodni dan sreće. Ustanovila ga je Opća skupština Ujedinjenih naroda 28.lipnja 2012.godine. Hoće li zajedno s toplijim vremenom koje dolazi doći i sretnija, bolja i manje zabrinuta vremena za građane, ostaje nam vidjeti....

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.