Hrvatski radio

Radio Sljeme

Smijte se!

05.05.2013.

15:00

Autor: Nikolina Kovačević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Kaže se da je dan u kojem se nismo nasmijali promašen dan, stoga ne propustite pronaći vremena za stvari koje će vas nasmijati - danas je Dan smijeha!

Smijeh je gesta karakteristična za sve kulture ovoga svijeta, često rječitija od govora. Osmijeh je najbolji početak komunikacije. Smijeh razveseljava, liječi i opušta. Sve do 2001. smijeh se slavio druge nedjelje u siječnju, a od tada je termin promijenjen i smijeh se slavi prve nedjelje u svibnju. To ne znači da se ne trebamo smijati svaki dan. Dan smijeha osmislio je dr. Madan Kataria 1998. kao pozitivni pokret za mir u svijetu i izgradnju globalne svijesti o bratstvu i prijateljstvu kroz smijeh. Popularnost ovog pokreta brzo je rasla, pa tako danas postoji više od 6000 klubova smijeha, u više od 65 zemalja.

Dok se smijemo, tijelo oslobađa endorfine koji poboljšavaju raspoloženje. Postoje mnoge zdravstvene klinike koje primjenjuju terapiju smijehom na svojim bolesnicima, a klaunovi koji nasmijavaju i zabavljaju djecu česti su gosti na dječjim odjelima mnogih bolnica. Zamislite, smijanje od srca sto puta dnevno daje iste rezultate kao 20 minuta kardio vježbi, jedna minuta smijanja je jednaka 10 minuta na spravi za veslanje ili 15 minuta na sobnom biciklu, gledanje samo 30 ili 60 minuta komedija je dovoljno da poveća razine imunoglobulina A u tijelu i da nas štiti od prehlade i gripe.

Znate li i da se malo dijete u prosjeku dnevno nasmije gotovo dvjesto puta, a odrasle osobe samo dvanaest?

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.