Hrvatski radio

Radio Sljeme

Smjena predsjednika Županijske skupštine?

29.11.2017.

15:33

Autor: Krešimir Vešnik

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

HDZ tvrdi da ima većinu u skupštini Zagrebačke županije te želi smjeniti njezinog aktualnog predsjednika Mihaela Zmajlovića. Ujutro je trebala biti održana sjednica skupštine, no ona je, sat i pol prije početka, odgođena.

Razlog odgode, ističe predsjednik zagrebačke Županijske skupštine Mihael Zmajlović, je taj što temeljni dokumenti u vezi sjednice nisu prošli javno savjetovanje.

Međutim, iz HDZ-a tvrde da to nije pravi razlog odgađanja sjednice već izbjegavanje izglasavanja novog predsjednika skupštine, Nema apsolutno niti jednog zakonskog razloga za odgađanje ove skupštine nego je riječ o tome da se na svaki mogući način, pa i tjedan, dva, produži vlast onih koji to više nisu. Vi znate, ako ste pratili rad Županijske skupštine, da smo otpočetka govorili da je ta većina labava i to se uskoro i pokazalorekao je Damir Mikuljan. Upravo bi on trebao biti novi predsjednik Županijske skupštine, napominje Dražen Barišić, predsjednik županijskog HDZ-a, koji navodi da zajedno sa strankom Milana Bandića, HSLS-om, HSU-om, HNS-om i Nezavisnim vjećnicima tvore većinu u skupštini.

Navode Barišića komentirao je i Zmajlović, Postoji zakonom propisana procedura ukoliko postoji neka druga većina. To će se pokazati na nekoj od sljedećih sjednica, ja to ne mogu komentirati. Svjestan sam da HDZ kontinuirano pokušava kupiti i, zaista, vrši pritisak na pojedine članove skupštine, no što će u konačnici biti zaista se time ne želim baviti.

Nova sjednica trebala bi biti održana do kraja godine na kojoj će glavna točka biti izglasavanje proračuna za sljedeću godinu.

  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.