Hrvatski radio

Radio Sljeme

Smotra Sveučilišta u Zagrebu otvorena na novoj lokaciji i u novom ruhu

10.11.2022.

14:39

Autor: Radio Sljeme

Smotra Sveučilišta u Zagrebu

Smotra Sveučilišta u Zagrebu

Foto: Davorin Višnjić / Pixsell

Smotra Sveučilišta u Zagrebu, najveća manifestacija za maturante, buduće i sadašnje studente, otvorena je po prvi puta u novom prostoru - na Zagrebačkom velesajmu. Na ovogodišnjoj Smotri predstavljaju se samo zagrebačke sastavnice - 31 fakultet i 3 umjetničke akademije. Kako ističu organizatori, ovo 27 - mo izdanje drugačije je i modernije od svih do sada i predstavlja iskorak i prekretnicu u obrazovanju.


Studenti su smješteni na novoj lokaciji u suvremeno opremljenom prostoru i nisu više u šatorima. Ostvarili smo suradnju s Interliberom, alumnijima, ali i gospodarstvenicima.


- Promijenili smo kompletan koncept na koji način ćemo predstaviti pojedine sastavnice i fakultete, ne samo od ovoga dijela vizualnog što se može primijetiti, nego i na način da smo ovdje danas pripremili dva okrugla stola, odnosno dvije radionice s gospodarstvom, s javnom upravom, s onima koji zapošljavaju stručnjake koji završavaju Sveučilište u Zagrebu da nam kažu kako su oni zadovoljni s našim stručnjacima, što oni očekuju u idućem razdoblju vezano za njihove razvoje, kakve to kadrove očekuju - rekao je rektor Sveučilišta Stjepan Lakušić.


- Ovo su radili studenti modnog dizajna, imamo neke tekstilne instalacije, ručno taftane mini tepihe, jaknu, imamo inteligentnu odjeću, to je kapa sa svjetlom koju možete umetnuti slušalice - doznali smo od studentice sa štanda Tekstilno - tehnološkog fakulteta.


Posebno atraktivno nove studente pokušavaju "namamiti" i studenti Fakulteta strojarstva i brodogradnje.


- Jedna robotska ruka dijeli letke, do nje možemo vidjeti 3D printer gdje se printaju ovi privjesci, do njega je humanoidni robot s kojim studenti i učenici mogu vršiti neku interakciju - govori nam jedan od studenata.


Smotra je za posjetitelje otvorena danas do 18 sati, sutra od 9 do 18 te u subotu od 9 do 15 sati.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.