Hrvatski radio

Radio Sljeme

Snežana Penović stupila na čelo Fonda za obnovu

10.12.2021.

17:10

Autor: Magdalena Pongrac

Damir Vanđelić

Damir Vanđelić

Foto: Robert Anic / Pixsell

U Fondu za obnovu obavljena je primopredaja dužnosti. Dosadašnji ravnatelj Damir Vanđelić predao je dužnost svojoj nasljednici Snežani Penović, dosadašnjoj direktorici Službe za kontrolu izvođenja radova stručnog nadzora i operativnih koordinatora. Ona će biti obnašateljica dužnosti dok se na natječaju ne izabere novi ravnatelj Fonda.

Snežana Penović od danas je vršiteljica dužnosti ravnateljice Fonda za obnovu i na tom će mjestu ostati do izbora novog ravnatelja, koji bi trebao biti izabran na natječaju. Penović je istaknula da, s obzirom na nedavne izmjene Zakona o obnovi, očekuje intenzivnije zaprimanje odluka koje će Fond morati obraditi u što kraćem vremenu. Kaže i da je fokusirana na što bržu obnovu i na to da se građani što prije vrate u svoje obnovljene domove.


Prilikom primopredaje vlasti Vanđelić je izvijestio Penović o trenutnom stanju izvršenih obveza Fonda. Tako je do danas, temeljem odluka nadležnog Ministarstva, Fond isplatio ukupno 893 novčane naknade građanima koji su sami obnavljali svoje nekretnine te proveo 413 nabava. Zaprimljene su i četiri odluke o zamjenskoj obiteljskoj kući te 23 odluke o konstrukcijskoj obnovi. Od 1391 akata zaprimljenih iz Ministarstva, riješeno ih je ukupno 76 posto.

Što se tiče segmenta u kojem Fond ne ovisi o odlukama Ministarstva, do danas je temeljem raspisanih javnih poziva zaprimljeno 1600 zahtjeva za nekonstrukcijsku obnovu, s upraviteljima zgrada i (su)vlasnicima su potpisana 163 ugovora o nekonstrukcijskoj obnovi te pokrenut natječaj za projektiranje za 350 zgrada u Zagrebu i Krapinsko-zagorskoj županiji. Do kraja godine planiraju se pokrenuti natječaji za projektiranje i operativne koordinatore za sve prijavljene zgrade.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.