Hrvatski radio

Radio Sljeme

Sniženi rejtinzi Grada Zagreba i Zagrebačkog Holdinga

15.03.2016.

15:01

Autor: Ana Krois

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Agencija Moody's snizila je kreditne rejtinge Grada Zagreba i Zagrebačkog Holdinga, uskladivši ih time s nedavno sniženim rejtingom Hrvatske, iz istog je razloga izmijenila i prognozu za važeći rejting Hrvatske elektroprivrede (HEP) iz stabilne u negativnu.

Važeći neinvesticijski rejting Grada Zagreba snižen je iz 'Ba1' u 'Ba2', čime se ulagačima poručuje da kupnja tako ocijenjenih dužničkih papira predstavlja špekulativno ulaganje i da uključuje značajan kreditni rizik.

Potvrđena je i negativna prognoza za rejting.

U agenciji napominju da su krajem prošlog tjedna snizili rejting Hrvatske iz 'Ba1' u 'Ba2', ukazujući na tijesne financijske i poslovne veze središnje države i tijela lokalne uprave u Hrvatskoj.

Zagreb u velikoj mjeri ovisi o raspodjeli prihoda sa središnjom državom i o transferima iz proračuna a kao grad s višim životnim standardom izložen je nepovoljnim odlukama vlade usmjerenim na preraspodjelu resursa prema drugim gradovima odnosno na doprinos fiskalnoj konsolidaciji, tumače u agenciji u izvješću objavljenom u ponedjeljak.

Očekuje se da će slabi srednjoročni gospodarski izgledi Hrvatske utjecati na prihodovnu osnovicu grada i na prihode od prireza a ograničena fleksibilnost u pogledu prihoda i rashoda "vjerojatno će biti pretočena u pojačanu napetost u proračunu", dodaju.

Među nepovoljnim utjecajima izdvajaju i značajnu neizravnu izloženost dugu posredstvom Zagrebačkog Holdinga.

Snižen i rejting Zagrebačkog Holdinga

Moody's je snizio i rejting Zagrebačkog Holdinga, iz 'Ba2' u 'Ba3', potvrdivši negativnu prognozu, također slijedom sniženja kreditnog rejtinga Hrvatske.

To će sniženje podvrgnuti dodatnom pritisku prihode Grada Zagreba i Zagrebačkog Holdinga, navodi se u izvješću.

Među pozitivnim faktorima izdvajaju zadovoljavajuće financijske rezultate i poboljšanu likvidnost, a među negativnima smanjeni ali još uvijek poveliki teret duga i potencijalne rizike povezane s obveznicom od 300 milijuna eura koja u cijelosti dospijeva na naplatu u 2017.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.