Hrvatski radio

Radio Sljeme

15:19 / 12.11.2019.

Autor: Krešimir Vešnik

Snježana Dianežević prva pratilja Najuzornije hrvatske seoske žene

Snježana Dianežević prva pratilja Najuzornije hrvatske seoske žene

Snježana Dianežević prva pratilja Najuzornije hrvatske seoske žene

Foto: - / -

Snježana Dianežević prva je pratilja Najuzornije hrvatske seoske žene. Kurilovčanka se na 20-om izboru predstavila tradicionalnom turopoljskom kuhinjom te tako promovirala i Zagrebačku županiju. Njezin "Turopoljski grunt" posjetio je župan Stjepan Kožić.

"Cijeli sam život stavila u jedan dan" opisala je Snježana Dianežević svoj nastup na izboru za Najuzoritiju hrvatsku seosku ženu - Prekrasan je osjećaj kada vidiš da ljudi prepoznaju to što radiš i da uživaju u tvojoj prezentaciji. Gdje god dođem ja vrlo rado oblačim našu nošnju, volim to prezentirati, volim zapjevati, zajuškati pogotovo. Uživam u svemu tome!

Na izboru se najviše uživalo u njezinim tradicionalnim turopoljskim jelima - Bijeli žganci s tropom i špekom, kuruzni žganci, štrukli, tradicijske gibanice s makom i orasima, savijača s makom i jabukama, domaći fanjki, čvarkuše ili kak' ovdje naši kažu - paprenjaci, naresci od domaće turopoljske svinje... - opisala je Dianežević.

A osim po uzgoju konja Hrvatski Posavac, s obitelji je poznata i po svojem gruntu - Imamo poznatu našu okućnicu s kojom smo od 2000. uvijek u vrhu. Od 2002. smo prvaci Hrvatske, na Floraartu smo bili prvi za najuređeniju okućnicu 2016. za površine do 500 kvadrata te 2018. za površine iznad 1000 kvadrata. 

Grunt je posjetio i župan Stjepan KožićTo čime se Snježana bavi, način na koji ukupno gospodarstvo funkcionira, govori o tradiciji o turopoljskim običajima. To je tradicija koju bi trebalo održavati.

Osim što vodi obiteljsko gospodarstvo i "grunt", Snježana Dianežević se bavi humanitarnim radom u Udruzi žena Buševec, predsjednica je Etno udruge Kurilovec te članica KUD-a Nova Zora iz Donje Lomnice. 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.