Hrvatski radio

Radio Sljeme

Socijalne naknade u Hrvatskoj ne omogućavaju preživljavanje

20.02.2018.

11:07

Autor: Emina Dabo Hunjak

FOTO: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

FOTO: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Foto: - / -

Može li se (pre)živjeti od socijalne pomoći? pitanje je na koje je Hrvatska mreža protiv siromaštva pokušala odgovoriti na konferenciji „Izazovi minimalnog dohotka u Hrvatskoj - iskustva i prijedlozi EMIN 2 projekta“ održanoj povodom obilježavanja Svjetskog dana socijalne pravde.

"EMIN 2 projekt" pokrenut je prošle godine s ciljem da osvijesti javnost o važnosti izgradnje primjerenog i dostupnog sustava socijalne pomoći.

Javnim zagovaranjem te djelovanjem unutar Europske unije Hrvatska mreža protiv siromaštva nastoji utjecati na političare da donose one mjere koje će pridonijeti smanjenju siromaštva. I u našoj je zemlji sve veći broj korisnika minimalnih naknada, a predsjednik Hrvatske mreže protiv siromaštva Nino Žganec upozorava kako one nisu dovoljne.

Ono što je za Hrvatsku karakteristično to su regionalne nejednakosti, to su neke skupine stanovništva kao što su stare osobe, osobe s invaliditetom, kao što su nažalost i djeca i to su nezaposlene osobe koje gotova da nemaju šansu izaći iz svijeta siromaštva, rekao je Žganec.

Naglasio je i kako su socijalne naknade u našoj zemlji po svim pokazateljima neprimjerene i ne omogućavaju dostojno preživljavanje.

Očekujemo da rezultat ovog našeg skupa bude da netko u resornom Ministarstvu pristupi izmjeni i promišljanju postojećeg modela i ukupnog izdvajanja za socijalnu politiku, poručio je Žganec.

U Hrvatskoj je oko 20 tisuća osoba uključeno u sustav socijalne skrbi koji pruža brojne usluge među njima i zajamčenu minimalnu naknadu. Državna tajnica u Ministarstvu za demografiju, mlade i socijalnu politiku Marija Pletikosa.

Cilj nam je da upravo po rezultatima ovog projekta da razmotrimo sve mogućnosti radi ugradnje ovih rezultata u novi zakon o socijalnoj skrbi koji je u izradi, rekla je Pletikosa.

Unaprjeđenje sustava socijalne pomoći nije važno samo zbog poboljšanja situacije najsiromašnijih građana, nego i zbog izgradnje socijalno pravednijeg društva koje je u interesu svih građana.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.