Hrvatski radio

Radio Sljeme

Socijalno ugroženim građanima omogućena financijska olakšica

15.05.2017.

17:22

Autor: Krešimir Vešnik

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Grad Zagreb u suradnji sa Zagrebačkim holdingom omogućuje građanima koji su u teškom financijskom položaju otplatu duga povezanih s komunalnim uslugama. Također, Grad omogućuje, ovisno o visini primanja građana, oslobađanje od plaćanja komunalne naknade za tekuću godinu.

Svi građani koji su ovršenici u postupcima prisilne naplate duga po osnovi prijevoza i zbrinjavanja komunalnih usluga, vodnih usluga javne vodoopskrbe i odvodnje i usluge opskrbe plinom, navode iz Grada, mogu podnijeti zahtjev do 31. srpnja radi odgode plaćanja, obročne otplate duga, otpisa zateznih kamata i otpusta dijela troškova postupka. Uvjeti koje te osobe moraju ispuniti: moraju biti državljani Republike Hrvatske, protiv njih ne smije biti pokrenut ili okončan postupak neplaćenih računa koji se odnose na spomenute osnove.

Sve one obitelji kojima su neto novčani primitci po članu jednaki ili manji u zadnja tri mjeseca od 2 200 kuna, rekao je gradonačelnik Milan Bandić spominjući da je takvih 11 200 osoba u gradu te dodao, Čega ih oslobađamo? a) kamata koje su im dospjele svih mjeseci i godina; b) odvjetničkih troškova za ovrhe, oni odvjetnici koji budu pristali na to će raditi, oni koji ne budu pristali neće, za ovu kategoriju građana; c) nudimo im obročnu otplatu glavnice.

Zahtjev se podnosi Zagrebačkom holdingu.

Gradonačelnik nastavlja, Istim tim 11 200 naših sugrađana dospjet će pismo oko komunalnih naknada. S tim da je tu kriterij 30, 40 i 50 posto od neto plaće isplaćene u Republici Hrvatskoj. 

Tako će podnositelji ovoga zahtjeva bit oslobođeni plaćanja komunalne naknade za tekuću godinu u visini od 50% iznosa ako je prosječni prihod po članu obveznikova domaćinstva za prethodnu godinu bio manji od 50% prosječne plaće u državi, 75% iznosa ako je prosječan prihod bio manji od 40% prosječne plaće te 100% iznosa ako je prosječan prihodi bio manji od 30% prosječne plaće u državi ili ako primaju socijalnu pomoć.

Ovakav zahtjev se podnosi odgovornom Gradskom uredu za prostorno uređenje, graditeljstvo, stambene i komunalne poslove i promet, Odjelu za komunalne poslove i uređenje grada, u područnom uredu prema mjestu stanovanja. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.