Hrvatski radio

Radio Sljeme

Solarni paneli na garaži Gorica u Martićevoj

13.10.2021.

12:45

Autor: Ivan Hlupić

foto: Radio Sljeme

foto: Radio Sljeme

Foto: - / -

U Gradskoj upravi najavili su projekt solarizacije javnih zgrada. No, doznali smo da je jedan takav projekt već uspješno završen u Zagrebparkingu. U toj su gradskoj tvrtki postavili polje solarnih panela na krovu garaže Gorica u Martićevoj ulici.

Ugrađeni paneli prosječno će zadovoljiti polovicu godišnje potrebe za električnom energijom u toj garaži, a investicija je zajedno sa zamjenom krovnog pokrova vrijedna oko 600 000 kuna. Podružnica Zagrebparking taj je projekt prijavila na javni poziv Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za sufinanciranje korištenja obnovljivih izvora energije u zgradama javne namjene te ostvarila sufinanciranje projekta u iznosu 40% investicije.

Pohvalio ju je zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet i najavio nova ulaganja u suradnji s regionalnom energetskom agencijom. Solari će se postaviti na ravnim krovovima sedam objekata - bazena Svetice, Utrine i Jelkovec, dječjeg vrtića Trnsko, Psihijatrijske bolnice Sveti Ivan, dva doma umirovljenika na Trešnjevci i tri zgrade Tržnica Zagreb. 

Predstojeće projekte je Grad Zagreb u suradnji s REGEA-om prijavio za financiranje na norveške fondove.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.