Hrvatski radio

Radio Sljeme

Šostar: Nakon požara na Jakuševcu nema opasnosti po ljudsko zdravlje

25.07.2019.

20:11

Autor: Davor Šalat

Filip Kos/PIXSELL

Filip Kos/PIXSELL

Foto: - / -

Gradonačelnik Bandić poslijepodne je ponovno posjetio odlagalište otpada na Jakuševcu, gdje je ugažen veliki požar koji je buknuo sinoć. Tijekom požara dim je obavio grad, što je uznemirilo građane. Zvonimir Šostar sa Zavoda za javno zdravstvo istaknuo je da nema opasnosti po ljudsko zdravlje.

- Možemo reći da zaista zdravlje građana nije ugroženo, ali ne preporučamo starijima niti maloj djeci da izlaze ovamo, ali uostalom, tko šeće djecu uz odlagalište smeća? Stoga nema opasnosti. Svaki sat mjerimo koncentraciju i nakon 24 sata ćete dobiti prosjek. U jednom trenutku su bile povećane koncentracije ali kad izračunamo prosjek sigurno će biti ispod 50 mikrograma po kubičnom metru - rekao je Šostar.

Gradonačelnik Milan Bandić rekao je da mu je drago da se nikome ništa nije dogodilo i da nema ugroze ljudi. Zahvalio je vatrogascima koji su, kako kaže Bandić, pokazali da su najbolje opremljeni u Hrvatskoj i da su na visini zadatka.

Ističe da je sada došlo vrijeme da se u Zagrebu konačno riješi i treća sastavnica gospodarenja otpadom. Do sada, kaže, za to nije imao pravog sugovornika u svim dosadašnjim vladama.

- Ja sam u svojih 6 mandata nažalost uvijek razgovarao sa drugim premijerom, a promijenilo se i u mandatu svake vlade 2-3 ministra okoliša. Ja nisam imao s kime komunicirati. Sada bi se već imalo s kim komunicirati i to ćemo riješiti, i sortirnicu, i mehaničku obradu... Nije bilo ozbiljnog sugovornika. Ja trajem 20 godina, oni traju listopad. Moramo raditi zajedno. Sada ima dovoljno ruku u Saboru da mogu neke stvari postaviti na pravo mjesto. Poštivat ćemo europske standarde o ekologiji i to ćemo uvjetovati i sadašnjoj vladi. Konkretno rješenje možemo očekivati unutar tri godine. To je sigurno, to nije obećanje. Ali ja imam samo 50 posto mogućnosti, ostatak je na drugima. Financijske konstrukcije za prioritete uvijek ima, para uvijek ima, samo treba dogovor - zaključio je Bandić. 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.