Hrvatski radio

Radio Sljeme

Spajanje Novakove ulice i Šalate?

19.08.2017.

11:24

Autor: Krešimir Vešnik

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Jedna od ideja rekonstrukcije Novakove ulice jest da ona postane zona smirenog prometa. Nadalje, u razradi je i dokumentacija da se sama ulica produži do Šalate, te bi tada Novakova postala jednosmjerna.

Prije dva tjedna je počela, a još će toliko i trajati rekonstrukcija Novakove ulice, u vrijednosti oko milijun i 500 tisuća kuna bez PDV-a. Radovi obuhvaćaju obnovu asfalta, rubnjaka i nogostupa na kojima će biti postavljeni stupići da bi se pješacima omogućilo nesmetano kretanje.

No, glavni razlog rekonstrukcije objašnjava zamjenik pročelnika za prostorno uređenje, Alan Ordulj, Naša ideja je, u srudanji s Prometnom policijom grada Zagreba i uz njihovu suglasnost, provesti jedan pilot projekt gdje bi cijelu ulicu proglasili zonom smirenog prometa gdje bi maksimalna brzina vozila bila 5 km na sat. Na taj način bi pješacima osigurali nesmetano kretanje, a vozila bi se mogla parkirati na bilo kojem mjestu gdje ne smetaju i neugrožavaju odvijanje ostalog prometa.

Provedbom projekta Grad bi naplaćivao parkiranje, a stanari bi dobili više parkirnih mjesta, tvrdi Ordulj. 

Također, plan je i da se Novakova poveže sa Šalatom. Pregovori su sa tamošnjom bolnicom da se kroz njezin prostor prometnica probije. Novakova ulica postala bi jednosmjerna, ali neće se ništa raditi, ističe Ordulj, bez volje građana.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.