Hrvatski radio

Radio Sljeme

Specijalci, tenkovi, haubice oduševili građane

04.08.2015.

19:59

Autor: Mario Mihaljević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nakon pješačkog dijela mimohoda, moć hrvatske vojske demonstrirali su i mehanizirano-motorizirani postroji, među kojima i moćna oklopna borbena vozila, uključujući atraktivne MRAP-ove i tenkove M-84.

Najspremniji hrvatski vojnici i policajci, najbolje vojno naoružanje pokazani su u utorak na svečanom vojnom mimohodu kojim su Zagreb i Hrvatska obilježili 20. obljetnicu oslobodilačke akcije Oluje i Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja.

U impresivnoj koloni, dužoj od četiri kilometra koračali su aktivni vojnici, ratni veterani, dragovoljci, vozile suvremene Patrije, moćne pedeset tonske haubice, tenkovi M-84 i druga motorozirano-menhanizirana oklopna vozila. Gotovo tri tisuće sudionika i 300 vozila prolazili su sat i pol zagrebačkom Vukovarskom ulicom, od Avenije Marina Držića do Savske ceste. Savršeno uvježbani, motivirani, poticani pljeskom mnoštva građana sjajno su odradili zadani im posao.

Kada je nešto iza 18 sati predsjednica Republike i vrhovna vojna zapovjednica Kolinda Grabar Kitarović izrekla zapovjed "Neka mimohod krene!", nebom iznad Zagreba proletjela su tri MiG-a Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, a 20 topovskih plotuna još je jednom podsjetilo na 20 obljetnicu Oluje, na činjenicu da je ta akcija krenula u petak, 4. Kolovoza 1995. i da su drugog dana, 5. Kolovoza hrvatske snage ušle u Knin, središte srpske pobune u Hrvatskoj.

Kninska zastava zavijorila se iznad Zagreba Knin je u utorak simbolično bio u Zagrebu, trenutak kad se prva, 20 metarska, kninska zastava zavijorila križanjem Vukovarske i Ulice hrvatske bratske zajednice, za mnoge je građane bio premotivan, pojedinci nisu uspjeli zaustaviti suze.

Na mimohodu su bili i vukovarski branitelji Zagreb nije zaboravio ni Vukovar, dok je 204. Vukovarska brigada, u okviru pješačkog dijela vojnog mimohoda, prolazila istoimenom ulicom, građani su je bodrili pljeskom i uzvicima odobravanja.

Impresivna kolona oklopnih vozila dobila je dug i snažan pljesak građana, vojnicima i vojnikinjama koji su njma upravljali, na licima se čitao ponos. Inženjerija, veza, logistika, topništvo, haubice, lanseri raketa, kamioni, topovi, svi sudjelovali u mimohodu.

Zahvaljujući tehnici i video-zidu, Zagreb se povezao i s morem, odnosno bračkim kanalom kojim su plovili brodovi Hrvatske ratne mornarice. Vukovarskom su prošle i operativno civilne snage, službe koje nam trebaju gotovo svakodnevno, vatrogasci, Crveni križ, Hrvatska gorska služba spašavanja.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.