Hrvatski radio

Radio Sljeme

Spomen-dom bl. Alojzija Stepinca u Krašiću

09.02.2023.

17:28

Autor: HRT Radio Sljeme/V.J.R.

U Spomen -domu, vlč. Ivan Vučak

U Spomen -domu, vlč. Ivan Vučak

Foto: Srđan Nogić / HRT Radio Sljeme

Na prvome katu Spomen-doma nalaze se spomen sobe: radna soba bl. Alojzija Stepinca iz koje se ulazi u njegovu spavaću sobu, zatim soba župnika Josipa Vranekovića te spomen sobe pet časnih sestara Služavki Maloga Isusa koje su djelovale u Krašiću. U potkrovlju će biti uređen poseban prostor u kojem će biti i kaleži i drugi osobi predmeti kojima se koristio Stepinac. Cijela kuća je jedna velika relikvija bl. Alojzija Stepinca”, ističe vlč. Ivan Vučak, župni upravitelj župe Presvetog Trojstva u Krašiću. 

Blaženi Alojzije Stepinac je nakon 1864 dana provedenih u lepoglavskoj kaznionici bio prebačen i zatočen u Krašiću. Od 1951. godine stanovao je u Župnom dvoru gdje mu je domaćin bio tadašnji župnik Josip Vraneković.

Tu je proveo ostatak života sve do svoje smrti 10. veljače 1960. godine. Danas je tu u prostorijama na katu, gdje je proveo svoje patničke godine i gdje je na kraju umro u zatočeništvu, uređen Spomen dom.

U spomen domu se nalazi zbirka predmeta i svih osobnih stvari koje je koristio blaženik zajedno sa krletkom, a svjedoci govore da je često svoje zatočeništvo uspoređivao sa zatočenim pticama.

Prostor je stalno otvoren za javnost i rado posjećen od svih štovatelja blaženog Alojzija Stepinca.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Nepregledno blago

Emisija je koja se bavi hrvatskim identitetom. Kroz zanimljive rubrike obrađuje književnost, glazbu, velikane hrvatske prošlosti, prirodnu i kulturnu bastinu, gastronomiju i etnografiju. Otkrivamo zanimljivosti iz bogate tradicije i predstavljamo vam čuvare i promotore nepreglednog blaga Hrvatske.

Poslušajte u Slušaonici