Hrvatski radio

Radio Sljeme

Spomenik Dr. Franje Tuđmana ispred fontana uz Sveučilišnu knjižnicu

20.04.2017.

14:36

Autor: Margareta Jozinović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ispred fontana, na križanju ulice Grada Vukovara i Hrvatske bratske zajednice, na mjestu na kojemu će biti podignut spomenik prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu potpisan je ugovor o modeliranju izvedbene skice i modela kipa.

Ugovor su potpisali gradonačelnik Milan Bandić i autor spomenika, akademski kipar, Kuzma Kovačić.

Prvi predsjednik zaslužio je svoj kip jer je najjasnije izrazio ideju Republike Hrvatske. Ima trenutaka u životu kad je čovjek ushićen i to se može nazvati povijesni trenutak. Ovo je ishodišna točka Lenucijeve potkove i ovo je prvi hrvatski predsjednik zaslužio, istaknuo je gradonačelnik.

Radi se o brončanom spomenik koji će biti visok tri i pol metra.

Bit će spomenik stojeće figure. Bit će drugačiji nego prethodna dva koja sam napravio u Škabrnji i Velikom Trgovišću. Izražavat će taj isti pobjednički duh i ljubav prema domovini koju je Doktor Tuđman živio i svjedočio, rekao je autor spomenika, akademski kipar i slikar, Kuzma Kovačić.

Svečanom potpisivanju nazočio je i sin prvog predsjednika, saborski zastupnik Miroslav Tuđman, koji je izrazio oduševljenje zbog kipa, ali i promjene lokacije s Trga Doktora Franje Tuđmana na Lenucijevu potkovu. Spomenik Doktora Franje Tuđmana trebao bi biti gotov za godinu dana. O točnom datumu otkrivanja još se razmišlja, a jedan od prijedloga biti će 14. svibnja, datum rođenja prvog predsjednika.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.