Hrvatski radio

Radio Sljeme

Spomenik Ruđeru Boškoviću u Milanu

14.02.2017.

07:20

Autor: Krešimir Vešnik, Ivan Hlupić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Jučer je konačno, nakon godina pregovaranja, otkriven spomenik Ruđeru Boškoviću u Milanu. Hrvatska politika s hrvatskom zajednicom u tom talijanskom gradu još je od devedesetih zagovarala postavljanje spomenika Boškoviću koji je u Milanu živio i radio, te preminuo 1787. godine.

Bilo je i onih koji su se ideji protivili i godinama opstruirali dogovor oko postavljanja spomenika, a sporno je bilo i isticanje nacionalnosti Ruđera Boškovića. Na koncu, iako su inicijatori ideje željeli da na spomeniku piše kako se radi o hrvatskom znanstveniku, diplomatu i pjesniku, Boškovićevo ime napisano je na talijanskom, kao Ruggiero Giuseppe Boscovich, a tek je kao mjesto rođenja naznačena Raguza - odnosno Dubrovnik i Hrvatska.

Impozantan spomenik Boškoviću drugi je odljev originalnog Meštrovićeva spomenika, koji je u vlasništvu obitelji Meštrović, rekla je snaha slavnoga kipara Rumjana Meštrović. Prvi odljev tog spomenika nastao je 1929. godine i nalazi se u zagrebačkom Institutu Ruđera Boškovića. Drugi odljev napravljen je početkom '90. godina prošloga stoljeća, na inicijativu kiparove kćeri Marice Meštrović s namjerom da se postavi u Milanu. No, dio Meštrovićevih nasljednika s tim se nije slagao, pa se odljev našao u skladištu nedaleko zagrebačke zračne luke. U međuvremenu je restauriran te su ga sin i snaha Ivana Meštrovića darovali Zagrebu, koji je 2011. obnovio inicijativu za postavljanje spomenika u Milanu i na koncu je i završio u parku Indro Montanelli.

Otvorenju je nazočio gradonačelnik Milan Bandić koji je doprinio ostvarenju donacije Meštrovićeva spomenika koji je danas jedan od ljepših u Milanu. Uz njega, u Milano je stigao i naš veleposlanik u Italiji Damir Grubiša, pomoćnica ministrice kulture Iva Hraste Sočo, a dočekana ih je predsjednica Hrvatske zajednice u Milanu Snježana Hefti.

Gradonačelnik Bandić nakon Milana otputovao je u Prag gdje se otkriva spomen ploča biskupu Josipu Jurju Strossmayeru.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.