Hrvatski radio

Radio Sljeme

Sporazum Grada Zagreba i HZZ-a za samozapošljavanje

17.05.2016.

14:51

Autor: Ana Krois

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Predstavnici Grada Zagreba, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i razvojne agencije Zagreb - TPZ potpisali su u utorak Sporazum o suradnji na dodjeli potpora nezaposlenim osobama za pokretanje vlastitoga posla.

Nezaposlenim osobama, koje su Hrvatskom zavodu za zapošljavanje podnijele zahtjeve za samozapošljavanje prema mjeri "Tvoja inicijativa - tvoje radno mjesto" i dostavile prihvatljive poslovne planove, dodjeljivat će se 25.000 kuna za pokretanje vlastitoga posla.

S obzirom na vrlo uspješnu mjeru "Tvoja inicijativa - tvoje radno mjesto", koja je omogućila da se u Zagrebu zaposli više od 500 osoba, i ove smo godine izdvojili 2,5 milijuna kuna za oko 100 nezaposlenih osoba, rekao je gradonačelnik Milan Bandić. Dodao je da je i ta mjera, u koju je grad dosad uložio 13 milijuna kuna, pridonijela trendu smanjivanja stope nezaposlenosti u Gradu Zagrebu, koja je gotovo trostruko manja nego na razini Hrvatske.

Potpisivanju sporazuma nazočio je i zamjenik ministrice rada i mirovinskog sustava Ante Vučić, koji je istaknuo da Hrvatska kroz razne poticajne mjere nastoji smanjiti stopu nezaposlenosti, pogotovo za teško zapošljive osobe, one koje su izgubile posao i koje treba vratiti na tržište rada te mlade. Mjere se financiraju i iz europskih fondova, a ovakva suradnja s lokalnom zajednicom je hvale vrijedna, rekao je Vučić.

Od ukupnog broja novih tvrtki koje su u Zagrebu otvorene uz pomoć ove mjere, oko 20 posto je u vlasništvu mladih osoba do 30 godina, dok je u vlasništvu žena oko 40 posto. Najveći broj novih tvrtki je iz područja uslužnih djelatnosti.

Bandić je izrazio zadovoljstvo visokim udjelom žena, ističući kako je cilj da žene budu zastupljene 60%. One to zaslužuju jer su marljive i vrijedne, rekao je Bandić, koji je zadovoljan i što pada stopa nezaposlenih. U odnosu na isto razdoblje prošle godine danas je broj nezaposlenih manji za više od 6000 ili 15,3 posto, dok je u odnosu na dvije godine ranije taj pad još izraženiji i manji za 12.900 osoba ili 27,4 posto, naveo je Bandić i dodao da se s tim brojkama rijetko tko može pohvaliti.

Krunoslav Knežević iz zagrebačkog ureda HZZ-a ocijenio je da je mjera polučila odlične rezultate. Na zavod je u 3,5 godina pristiglo oko 3555 poslovnih planova za samozapošljavanje, a Grad Zagreb ih je preuzeo 508, naveo je Knežević.

Razvojna agencija Grada Zagreba će kao i do sada osigurati besplatnu edukaciju i mentoriranje nezaposlenih osoba tijekom prve godine poslovanja, koju će provoditi posredstvom Poduzetničkog centra - Plavog ureda.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.