Hrvatski radio

Radio Sljeme

Sportskim vaučerima do zdravijeg načina života

22.04.2017.

16:58

Autor: Mia Majić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nezavisna kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba Sandra Švaljek najavila je da će, ukoliko pobijedi na lokalnim izborima, provesti projekt sportskih vaučera koji bi djeci u Zagrebu omogućio pravo na sport.

Sportski vaučeri u iznosu od 200 kuna bit će dostupni za 70,000 djece starije vrtićke i osnovnoškolske dobi uz mogućnost slobodnog odabira sportom koji žele. Švaljek smatra kako će uvođenje sportskih vaučera omogućiti proizvoljno bavljenje sportom čime će se stvoriti zdrave navike i potaknuti zdrav način života.  

Već dulje vrijeme u Hrvatskoj imamo rast negativnog trenda pretilosti kod djece, a istraživanja pokazuju da svega 30 posto dječaka i 17 posto djevojčica redovito vježba. Moramo brzo potaknuti promjenu negativnih trendova, a ulaganje u sportske vaučere je ulaganje u zdravlje djece što nam se vraća u smanjenju troškova liječenja zdravstvenih problema, rekla je Švaljek.

Mjera bi se trebala provesti odmah na početku školske godine, nije administrativno zahtjevna rekla je Švaljek te dodala da bi grad za ovaj projekt trebao izdvojiti 140 milijuna kuna.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.