Hrvatski radio

Radio Sljeme

Središtem grada 'prošetao' "Besmrtni partizanski odred"

08.05.2019.

22:11

Autor: Krešimir Vešnik

Borna Filic/PIXSELL

Borna Filic/PIXSELL

Foto: - / -

Održan je drugi "Besmrtni partizanski odred", mimohod kojim se slavi Dan oslobođenja Zagreba. Nekoliko stotina sudionika marširalo je od Trga žrtava fašizma, preko Trga bana Jelačića do HNK-a gdje su pustili balone mira.

Prije 74 godine, partizanske su snage ušle u Zagreb. Taj događaj proslavilo je nekoliko stotina građana mimohodom središtem grada.

Ovom su se povorkom obilježila tri događaja: Dan oslobođenja Zagreba, Dan pobjede nad fašizmom i Dan Europe - Kad obilježavamo, kad slavimo, dužnost nam je i obaveza da se prisjetimo onih koji su tu slobodu donijeli, a pogotovo onih koji su svoje živote ugradili u tu slobodu. "Besmrtnim partizanskim odredom" nastojimo senzibilizirati odnos prema poginulim u NOB-u u Drugom svjetskom ratu, odati im počast i vječnu zahvalnost za to što su učinili - istaknuo je predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista, Franjo Habulin.

Sudionici su sa različitim zastavama, fotografijama poginulih boraca Narodnooslobodilačke borbe te povremenom pjesmom marširali od Trga žrtava fašizma pa do HNK-a gdje im se obratio i veleposlanik Ruske Federacije, Anvar AzimovDanašnje događanje ima važno političko značenje. Naš je dug sjećati se partizana i vojnika Crvene armije koji su slomili fašizam. Pobjeda je zajednička.

Mirni mimohod službeno je završio puštanjem balona mira.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.